Det forteller verksdirektør Geir Ausland ved Elkem Solar i Kristiansand.

Den andre siden av denne voldsomme, men lite kjente utviklingen, er produksjonskostnadene.

— Da vi startet opp i 2009, kostet det godt over 40 dollar å fremstille én kilo silisium. Det har vi halvert to ganger, altså til 10-15 dollar kiloet. Et stykke på vei skyldes det kapasitetsutvidelsen til 7500 tonn per år, som vi er godt i gang med - den gir et større volum å fordele faste kostnader på - men teknologi- og prosessforbedringer har også betydd mye. At vi klarer å hevde oss i konkurranse mot lavkostland, skyldes etter min mening den norske modellen med flate strukturer og kontinuerlig kommunikasjon både opp, ned og på tvers. Pluss tilgang på rimelig elkraft, svekket kronekurs og i vårt tilfelle et verdensledende forskningsmiljø innen høytemperatur materialteknologi, sier Ausland - nesten uten å trekke pusten. For når mannen snakker om silisium, solceller og solenergi, blir han ivrig .

Han spår for øvrig at solceller vil bli verdens viktigste energikilde innen få år.

Stor som Kvadraturen

Sist onsdag ble det jo bekreftet: Elkem-eier China National Bluestar sitt kjøp av Rec Solar i Singapore er i boks. En sentral konsekvens er at Elkem Solar integreres i en verdikjede som strekker seg fra kvartshaugene som ligger lagret i utkanten av det tradisjonsrike industriområdet på Fiskaa, og fram til ferdige solpaneler kan monteres på vegger, tak eller jorder rundt om i verden.

Og bare for å ha det nevnt: Rec Solars fabrikk er like stor som Kvadraturen.

Storkunde

— Vi kommer nok til å levere det aller meste av det silisiumet Rec Solar trenger for å fremstille sine solceller. Fra før har jo Elkem Solar en kostnadseffektiv, lite energikrevende produksjonsprosess. Men også vi strever med ikke-maksimal utnyttelse av råstoffet. Når vi nå integreres teknologisk med Rec Solar, blir det bedre. Vi kan også benytte resepter - kall det gjerne knep - som gir ytterligere produktivitetsforbedring. Våre kinesiske eiere har aldri lagt skjul på hensikten med overtagelsen av Rec Solar, nemlig å skape en betydelig markedsaktør med integrert verdikjede. Her på Fiskaa har vi også konsepter i skuffen som kan bringe hele konstellasjonen et godt stykke videre, men det forutsetter drift i større skala. Elkem Solar er ingen stor fabrikk, bemerker Geir Ausland.

— Kan det bety utvidelser i Kristiansand, eller sågar nye fabrikker, som det ble snakket om i 2006?

— Det er for tidlig å si.

USA straffes

— Hva med handelskrigen mellom EU og USA på den ene siden, Kina på den andre?

— Elkem Solar berøres ikke. For tiden berøres hovedsakelig produsenter fra USA av handelsbarrierer. Kina, sammen med USA og Japan, er for øvrig de største sluttbrukermarkedene. Men vi ser at andre kommer etter, fastslår Ausland.

Batteriene kommer etter

Tesla, som jo har brøytet vei i el-bilmarkedet, benytter nå batteriteknologien sin på et annet felt også. Tidlig i mai introduserte den karismatiske Tesla-sjefen Elon Musk «Powerwall», en batteripakke på størrelse med utedelen av en varmepumpe, beregnet på å monteres på en garasje- eller husvegg - i kombinasjon med et solcellepanel. Slik kan energi fra dagens soltimer lagres til senere bruk.

En langt større industrimodell tilbys også.

— Salget de første dagene var langt større enn nye produkter som Iphone og Viagra opplevde i sin tid. Det vi ser, er at batteriteknologien industrialiseres, og at kostnadene stuper. Det jeg personlig venter på, er at prisen for å montere solcellepaneler også skal synke. Der trengs større konkurranse, bemerker Elkems Solars verksdirektør Geir Ausland om den saken.

- Vår tur til å ha det bra

Det er en nærmest lyrisk Terje André Hanssen, leder for selveste Fiskaa Verk Arbeiderforening, Fædrelandsvennen får tak i per telefon på en fridag.

Her er Terje André Hanssen (t.h.), leder for Fiskaa Verk Arbeiderforening, fotografert da nyheten om Elkem -eier Bluestars planlagte oppkjøp av Rec Solar ble kjent i fjor. Mannen t.v. er hovedverneombud Odd-Håvard Thraning. Nå har begge fått bekreftet av dealen er i boks. Foto: Arkiv/Rune Øidne Reinertsen

— Vi våget ikke sprette champagnen på fagforeningskontoret før bekreftelsen kom. Men nå har det skjedd, for vi har to streker under svaret: Vi integreres med Rec Solar. En lykkens dag; vi passer sammen som hånd i hanske! erklærer Hanssen.Det stopper ikke der.

— Det er vår tur til å ha det bra, nå som de sliter i olja. Hele Elkem-konsernet går så det suser - Carbon som hakka møkk, og med en velfortjent sikkerhetspris. Hos Elkem Solar har de vært utrolig flinke til å senke kostnadene. Ja da, vi har fått hjelp av valutaen, men det er bare en liten del av forklaringen. Heretter kan det bare gå oppover! fastslår Terje André Hanssen forbeholdsløst.