Til tross for rekordhøyt antall passasjerer, faller selskapet på Oslo Børs. Aksjen er ved 11.20-tiden ned 5,24 prosent til 249,40 kroner, en liten bedring i forhold til i morges da kursen var ned med 7,45 prosent.

Ifølge senior finansanalytiker Hans Erik Jakobsen i Swedbank First Securities er det ingen dramatikk, tross børsnedtur for Bjørn Kjos:

— Tallene er gode og som forventet. Det er naturlig at inntektene per passasjerkilometer (yield) faller når selskapet flyr lengre distanser enn før. Noen hadde ventet at inntektene skulle være bedre og blir skuffet, dermed faller kursen, sier Jakobsen til Aftenposten.

Rekord

Han ser ingen dramatikk i Norwegians situasjon, selv om yielden er minus 11 prosent i juli i år i forhold til i fjor, ifølge børsmeldingen.

Sommermåneden ble flyselskapets beste noensinne, med nøyaktig 2.128.835 reisende (inkludert langdistanseflyvningene). Det er en økning på 17 prosent fra samme periode i 2012. Det var likevel litt bedre plass om bord i flyene, ettersom Norwegian har økt kapasiteten med 30 prosent.

Fyllingsgraden ble 86 prosent i juli, ned ett prosentpoeng fra juli 2012, skriver selskapet.

- Fornøyd

— Jeg er godt fornøyd med trafikktallene i juli. Vi fortsetter å gjøre det bra i etablerte markeder, men ikke minst er utviklingen på ruter fra våre nye europeiske baser og langdistanserutene positiv, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i meldingen.På grunn av forsinket levering av Norwegians fly Boeing 787 Dreamliner, bruker selskapet så langt to innleide Airbus A340 til langdistanserutene. 787-en tas i bruk til Bangkok og New York i løpet av august. Norwegian har åtte utgaver av 787 i bestilling, og vil bruke dem på turer fra Skandinavia til Asia og USA.

Også SAS økte kapasiteten

SAS-konsernet (inkludert Widerøe) økte kapasiteten med 15,1 prosent i juli, og fraktet totalt 2,4 millioner passasjerer. Det er 5 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Flyselskapet SAS fraktet 2,132 millioner passasjerer, altså bare rundt 4000 flere enn erkerivalen i rødt og hvitt.

Sterkest vekst hadde konsernet på Europa-rutene fra Norge og Sverige, her var veksten 30 prosent. Det tilskrives ikke minst det faktum at selskapet har åpnet 13 nye direkteruter i løpet av juli måned.

Fyllingsgraden i flyene ble redusert med 2,1 prosentpoeng til 83,9 prosent.

— Trafikkutviklingen i juli viser at SAS leverer i tråd med planene. Trafikkveksten var særlig sterk for europeiske og interkontinentale ruter, skriver selskapet i børsmeldingen.

Langdistanse

Inntektene pr. passasjerkilometer (yield) økte med 2,2 prosent i juni (sammenlignet med juni 2012) for flyselskapet SAS, men ventes å falle i juli på grunn av at mer av turisttrafikken i årets sommer går på langdistanseruter.

— Samlet sett utvikler markedet seg i tråd med SAS' forventninger, skriver selskapet.

SAS har åpnet 32 nye ruter i sommer og planlegger totalt 52 nye ruter i løpet av inneværende kalenderår.