Agderbygg holder til i Gyldenløves gate i Kristiansand med Otra som nærmeste nabo. Foto: Richard Nodeland

— Vi setter veldig stor pris på utmerkelsen og at fylkesordføreren og fagutdanningssjefen tar turen ned til oss, sier daglig leder Arild Dahl i Agderbygg til Fædrelandsvennen.

Sammen med fire av bedriftens 11 lærlinger og EBA Sørlandets Petter Blomkvist deltok Dahl, produksjonsleder Jørund Løland og formann Helge Stranden i den uformelle overrekkelsen av et klistremerke og diplom som bevis på at selskapet er en lærlingbedrift.

— Departementet etablerte før sommeren en ny merkeordning der målet er å bidra til flere læreplasser for ungdom. I dag er det vanskelig å vite om man har kommet til en lærebedrift eller ei, sa fylkesordfører Terje Damman.

Fylkesordfører Terje Damman delte torsdag ut det departementale merket og fylkeskommunale diplomet som beviser at Agderbygg er en lærlingbedrift. Produksjonsleder Jørund Løland er den glade mottaker. I bakgrunnen skimtes fire av selskapets 11 lærlinger, f.v. Ånund Nilsen, Ahmed Al-Nil, Gjørand Hærås Teigen og Marius Jakobsen. Foto: Kjartan Bjelland

300 mangler læreplass

Den nylig gjenvalgte høyremannen viste til at det i forrige uke var registrert over 300 ungdom som ikke hadde fått sitt første ønske om læreplass innvilget, fordelt på 70 i Lister-regionen, 50 i Lindesnes-regionen, 70 i kommunene rundt Kristiansand og 112 i Kristiansand.

— Det er en vanskelig og alvorlig situasjon for dem det gjelder, men situasjonen vil nok løse seg noe mer utover høsten, sa Damman og innrømte samtidig at det offentlige er for dårlige til å ta inn lærlinger.

— En utrolig ressurs

Agderbygg på sin side hadde ingen grunn til dårlig samvittighet, med tanke på at 1 av 5 ansatte, administrasjonen utelatt, er lærlinger.

— Dere må jo være Norges beste lærlingbedrift. Hvilke andre mellomstore bedrifter kan vise til at 20 prosent av arbeidsstokken består av lærlinger? delvis spurte og delvis konstaterte fylkesordføreren.

— For oss er lærlingene en utrolig ressurs. GE Healthcare, som fikk tilsvarende utmerkelse i forrige uke, har vært et forbilde for oss. Hvorfor skulle ikke vi, som er en del mindre, være minst like gode? kvitterer Løland.

Tømrere i særstilling

Agderbygg holder til i Gyldenløves gate i Kristiansand med Otra som nærmeste nabo. Foto: Richard Nodeland

Lærlingene selv kunne fortelle at de hadde ordnet seg læreplass relativt raskt. Heller ikke klassekameratene på tømrerlinja så ut til å slite nevneverdig.— Det er bare én av femten i klassen vår fra før sommeren som ikke har fått læreplass, sier Ahmed Al-Nil og blir supplert av produksjonsleder Jørund Løland, som forteller at tømrere nok er i en særstilling blant lærlinger.

Folkets Finalist?

I særstilling kan også Agderbygg bli, skulle de klare bragden å bli stemt fram som Folkets Finalist blant de 23 kandidatene som i helga skal kjempe om tittelen.

— Vi har en samling for alle ansatte i kveld, og da skal vi sørge for at vi får mobilisert stemmer, sier Dahl, som ønsker å bli mer kjent i regionen.

— Vi bygger alt fra enebolig til blokk i små og store felt, samt egne utbyggingsområder. Nedslagsfeltet vårt strekker seg fra Lindesnes-regionen til vestre del av Aust-Agder og opp til Valle, forteller Dahl om selskapet som ble stiftet 1992 av ham selv, Kåre Fritzman og Jørund Løland.

— At vi setter kunden i fokus, tar samfunnsansvar og satser på ungdommen bør jo være gode grunner for å stemme på oss!

Omsetter for over 300 mill

Agderbygg hadde i fjor en omsetning på 313 millioner og et driftsresultat på 25 millioner kroner. Høye finanskostnader, delvis grunnet høyt rentenivå på gamle belånte prosjekter, dro ned resultat før skatt til rett over fire millioner.

— Jeg er godt fornøyd med driftsresultatet, så er vi i ferd med å redusere finanskostnadene våre og har nylig ansatt en i stillingen som controller, sier Dahl.

Legger femårsplaner

Grunnet overnevnte mener han 2015 ser veldig bra ut.

— Bransjen vår er syklisk og går opp og ned. Selv legger vi femårsplaner som i gamle Sovjet og blir ikke nevneverdig påvirket av dårlige tider. Med vår størrelse stopper vi ikke opp og må nedbemanne. Så vet vi jo at når ting går ned, vil de gå opp igjen, sier Dahl og avslutter:

— Senest i går skrev tre kunder kontrakt på feltet vi bygger ut på Torp.