— Vi ble overrasket over hvor gode resultatene var. Effektene er de sterkeste vi har sett, sier Sveinung Fjose. Han er daglig leder i analyseselskapet Menon, som i høst har laget en rapport etter å ha undersøkt ringvirkningene fra NOVs virksomhet i Kristiansand.

Fjose sier at NOVs betydning på Sørlandet er enorm.

— De gjør Sørlandet til en rikere landsdel. Verdiskapningen per ansatt er mye høyere enn resten av offshoreleverandørene – som i utgangspunktet er kremen av norsk næringsliv, sier Fjose.

Verdiskapningen per medarbeider i NOV var i 2012 på cirka 2,32 millioner kroner (se grafikk). Dette er nesten dobbelt så mye som i privat sektor generelt.— Jeg pleier å si at NOV er en sørlandsk gullgruve som nesten ingen vet om. Selv her i Kristiansand er det få som vet at vi i 2012 var Norges tredje største eksportbedrift, sier administrerende direktør Tor Henning Ramfjord i NOV.

Overgikk antakelsene

Med utgangspunkt i Kristiansand skapte National Oilwell Varco Norway 5700 norske arbeidsplasser i 2012. I tillegg til cirka 4100 arbeidsplasser i egen virksomhet, genererte NOV ytterligere 1600 arbeidsplasser i andre norske virksomheter gjennom innkjøp av utstyr og tjenester.

I utlandet generer aktiviteten flere enn 25.000 ansatte, ifølge rapporten. NOV har mye virksomhet i land som Kina og Sør Korea, der mange mennesker jobber med deres prosjekter. Totalt betyr dette at NOVs boreteknologi sysselsetter over 30.000 verden over.— NOV er et levende bevis på at globalisering lønner seg, sier Fjose.

— Resultatet overgikk faktisk våre mest optimistiske antakelser, sier Tor Henning Ramfjord i NOV. Det amerikanske selskapet har lagt hovedkontoret av sin boreteknologiavdeling til Kristiansand.

Ramfjord er spesielt overrasket over de internasjonale effektene.

Milliardinnkjøp

Hovedtyngden av de norske arbeidsplassene finnes på Sørlandet, viser analysen. I tillegg til 2400 ansatte og innleide i NOV, skapte selskapet ytterligere 300 arbeidsplasser på Sørlandet i 2012. Nå har tallet på ansatte økt til 2850 ved avdelingene i Kristiansand, Søgne og Arendal.

— Vi er glade for at vi med utgangspunkt i Korsvikfjorden bidrar med så mange solide arbeidsplasser. Vi trives selvsagt godt med at hovedtyngden ligger her sør. Tallene beviser vår antakelse om at vi er et lokomotiv i landsdelen, og skaper ringvirkninger langt utover arbeidsplassene i selve NOV, sier Ramfjord.

Mye skatt

Selskapet vokser fortsatt. HR-direktør Kjell G. Hammen anslår at de innen utgangen av året vil ha over 3000 ansatte på Sørlandet. Totalt blir det da 5000 ansatte i Norge.

Menons analyse tallfester også skatteinntektene NOV bidrar med til det norske samfunnet, både direkte og indirekte. I 2012 ble dette til sammen 3,3 milliarder kroner. De kjøpte i tillegg varer og tjenester for 4,3 milliarder kroner.

Vil ikke koble med omdømme-ripe

NOV benekter at de har baktanker med å publisere den rosende rapporten kort tid etter at de sørlandske leverandørbedriftene fikk en ripe i omdømmelakken.

I sommer avdekket Fædrelandsvennen at et stort ulovlig bordell i Singapore gikk under navnet "Sørlandssenteret". Avisen traff en rekke sørlendinger på stedet.

Ledelsen ved NOV avviser at de slipper en skryterapport for å pynte på bransjens omdømme.

— Den saken har vi jobbet med internt, og er ferdig med. Rapporten har ikke noe med det å gjøre, sier HR-direktør Kjell G. Hammen.

De ønsker å gjøre bedriften mer kjent og bedre omdømmet, blant annet for å tiltrekke seg god arbeidskraft.

Ledelsen sier at de heller ikke er ute etter ekstra goodwill i forbindelse med ønsket om nye lokaler på Støodden.

— Vi har fått Menon til å gjøre denne analysen for oss, for å tallfeste det NOV bidrar med av arbeidsplasser og andre ting som er viktige for det norske storsamfunnet, sier Tor Henning Ramfjord.