– NOV er Sørlandets viktigste bedrift, uansett hvilken måte du regner det på. At et stort globalt konsern med hovedkontor i Houston og kundebasen i Brasil skal bruke Kristiansand til sin teknologiske produksjon, er helt spesielt, sier Reve.

En ny rapport sier at National Oilwell Varco (NOV) med utgangspunktet fra Kristiansand skaper over 30.000 internasjonale arbeidsplasser.

Torger Reve ser bare ett et lite problem med suksesshistorien: Få kjenner til den. Reve mener sørlendingene bør lære av sine naboer i vest og bli bedre på å skryte.

– Sørlendingene er ikke opplært til å skryte, men på dette området bør de gjøre det. Kristiansand er en teknologihovedstad for drilling på samme måte som Houston, og dette burde sørlandsmiljøet være flinkere til å fremheve. Det er viktig å fjerne bildet av at Sørlandet er stedet der ingenting skjer å tegne bildet av det nye, kunnskapsbaserte Sørlandet som konkurrerer globalt, sier BI-professoren.

Må legge bedre til rette

I tillegg til å gjøre næringsklyngen mer kjent, bør regionen også legge forholdene bedre til rette, oppfordrer Reve:

– Hele verden jakter på slike bedrifter og det er viktig at man gir dem gode vilkår. Her bør både lokale og sentrale myndigheter kjenne sin besøkelsestid.

Torger Reve er tydelig i sin hyllest av NOV, men minner samtidig om at bedriften er et produkt av Node-miljøet og kan takke næringsklyngen for mye av sin suksess. Sammensetningen av konkurrenter, leverandører og underleverandører som man finner i boreteknologimiljøet i Kristiansand har ført til skjerpet konkurranse og stor omstillingsevne, forteller Reve.

Internasjonalt

Og nettopp omstillingsevnen til både NOV og Node-klyngen er ifølge professoren en av de viktigste suksessfaktorene både nå og for fremtiden. – Hvis vi sammenligner Stavanger og Kristiansand, er Kristiansandsmiljøet mer internasjonalt og mer teknologibasert. I Stavanger er næringslivet hovedsakelig rettet inn mot oljeselskapene og aktiviteten i Nordsjøen, mens næringsklyngen i Kristiansand er mer internasjonal rent markedsmessig.

NODE-klyngen viktig

Reve ser ikke noen umiddelbare ulemper med å ha en storbedrift av NOVs kaliber i lokalmiljøet, mye grunnet Node-miljøet. – Så lenge NOV er en del av en større næringsklynge, er det ikke noe stort problem. Nok en gang er det omstillingsevnen og innovasjonskraften som er viktig. Hvis NOV skulle gå dårlig, trenger ikke resten av klyngen å følge etter. De to andre store aktørene, Aker Solutions og Cameron, samt en rekke mindre, spesialiserte bedrifter fra Arendal i øst til Mandal i vest, utgjør et veldig sterkt miljø.

Reve påpeker likevel at miljøet er sårbart hvis oljeprisen synker. – Alle aktørene i næringsklyngen vil merke en nedgang, men hvis innovasjonstakten holdes oppe og lokalmiljøet legger til rette, er det ingen grenser for hva det neste store kan bli: fornybar energi, maritim eller marin sektor.

– Utenlandsk eierskap viktig

Økonomiprofessor Trond Randøy ved Universitetet i Agder mener tallene fra NOV viser en generell trend ved internasjonalt eide bedrifter der det vesentligste av verdiskapingen kommer gjennom arbeidsplasser og underleverandører.

– Utenlandskeide bedrifter har ofte høyere verdiskaping enn norskeide fordi de har lykkes på et spesielt felt, og da gjerne innenfor en bestemt teknologi, som NOV og boreteknologi. Hadde selskapet forblitt lokalt eid, som det var inntil 2003, er det ikke sikkert historien ville vært like suksessfull, sier Randøy.

For Sørlandet generelt mener Randøy Node-klyngen er vel så viktig som NOV.

– At vi har selskaper med norsk og internasjonalt eierskap, gjør regionen mindre konjunkturutsatt. Hvis det går dårlig i utlandet, vil de norskeide selskapene kunne gi gass, og motsatt.

— Betyr enda mer

<b>Arvid Grundekjøn, ordfører Kristiansand kommune. </b>-I en så stor landsdel som Sørlandet, er det nok store forskjeller. Jeg er glad for Steinar Olsens oppfatning, og jeg sitter med samme hovedinntrykk selv. Jeg mener det er mange gode krefter som drar i samme retning på Sørlandet.

Ordfører og mangeårig næringslivstopp, Arvid Grundekjøn, er sikker på at NOV betyr enda mer enn det som kommer frem i rapporten.— De er et lokomotiv som trekker med både andre bedrifter i sin egen næringsklynge og andre deler av næringslivet, sier Arvid Grundekjøn (H). Ordføreren mener NOV er en pionerbedrift som har gått i front for en helt ny type næringsliv i landsdelen.

— Det er bare spørsmål om hvilke lovord vi skal velge, sier Grundekjøn når han skal omtale bedriften som er Sørlandets største private arbeidsplass.

Ordføreren mener det er mye ved bedriften som ikke er lett å tallfeste, men som likefullt er verdifulle bidrag.

— De bidrar med kompetanse til samfunnet, og de tiltrekker seg ansatte som bidrar med sine innkjøp og deltakelse i for eksempel kulturlivet, sier Grundekjøn.

- Avgjørende for landsdelen

ØNSKER VEKST: NHOs regiondirektør på Agder er bekymret for at dårlige sørlandsveier hemmer vekstkraften i kristiansandsregionen og resten av Sørlandet. Foto: Valerie Kubens

Regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, mener det er helt avgjørende for næringslivet i landsdelen å ha et lokomotiv av NOVs størrelse.— De blir et fyrtårn på alle mulige måter. Det de har fått til er gigasvært, og viktig for mange andre enn dem selv, sier Mathiesen. Hun viser til at de har vært med på å bygge opp studier på Universitetet i Agder og går foran på innovasjon.

— NOV er en god dialogpartner for andre, og mange får nytte av kompetansen, sier hun. Mathiesen peker på miljøet som er bygd opp rundt Node-bedriftene.

— Her er det svært dyktige ingeniører, også i verdensmålestokk, sier Mathiesen.

— Er det noen farer med ett så stort lokomotiv i et område?

— Nei. Det er bare en fantastisk gave. Men alt er sårbart, og vi må alle lære av dem, sier NHO-direktøren.