KRISTIANSAND: — Dette er en trist beskjed, men ingen bombe for de ansatte. Vi har hatt allmøter i dag og føler vi møter god forståelse for dette, sier Trond Sæterstad, administrerende direktør ved Elkem Solar.

Produksjonen av silisium ved bedriften har vært lav gjennom sommeren. Fra i dag stanset den helt. Sæterstad legger sterk vekt på at stansen i produksjonen ved fabrikken er midlertidig.

Trond Sæterstad i Elkem Solar måtte gi en trist beskjed om at produksjonen stanser på et allmøte onsdag. Foto: ARKIVFOTO

— Det er viktig for meg å understreke at dette er en midlertidig stans på bakgrunn av lav etterspørsel og stor overproduksjon i markedet. Både vi og våre eiere ønsker å utvikle bedriften i Kristiansand videre, noe annet er ikke tema. Men akkurat nå er det nødvendig å stanse produksjonen, sier Sæterstad.

— Når er det aktuelt å starte opp igjen produksjonen?

— Det er vanskelig å si. Vi kan snakke om et halvt år, men vi håper å starte opp tidligere, sier han.

Det tar en måned å komme i full produksjon igjen etter stansen.

Kan omplasseres

De 225 ansatte har fått generelt permitteringsvarsel i dag. Ledelsen vil bruke de neste to ukene på å forsøke å minimere antall permitteringer.

— Vi prøver å engasjere så mange som mulig av de ansatte midlertidig i andre jobber i Elkem-systemet og hos våre eiere Blue Star. Vi ser etter mulige omplasseringer både i Norge og i utlandet, sier Sæterstad.

Elkem eies av kinesiske China International Bluestar. I tillegg til sitt eget system, undersøker de om bedrifter i kristiansandsregionen kan ha behov for arbeidskraft på midlertidig basis.

— Jeg har stor tro på at en stor del av de ansatte vil få jobb, for de er flinke folk. Vi ønsker å holde organisasjonen intakt så godt det lar seg gjøre, fram til vi kjører i gang igjen. Det er derfor vi leter etter løsninger i vårt eget system, slik at vi kan beholde flest mulig. Det er selvsagt fare for at vi mister gode folk. Men vi håper å minimere risikoen ved å gjøre det på denne måten, sier Sæterstad.

Ingen garantier

De som ikke får en midlertidig jobb et annet sted, kan bli permittert om to uker. Ingen vil bli tvunget til Kina eller andre steder.

— Ingen trenger å dra til utlandet hvis de ikke ser på det som en spennende mulighet. Vi søker å tilpasse dette til den enkeltes behov og ønsker totalt sett, sier direktøren.

— Hvor mange er det realistisk at dere greier å finne jobb til?

— Jeg har stor tro på at store deler av organisasjonen blir engasjert. Men det er selvsagt vanskelig å garantere at alle får jobb, sier Sæterstad.

Noen av de solar-ansatte kan bli sysselsatt gjennom diverse forbedringsprosjekter ved Elkem her i Kristiansand.

- Skal klare oss

Elkem Solar har utviklet en måte å fremstille silisium til solceller på en mindre kraftkrevende måte enn konkurrentene.

— Vår teknologi er unik. Men solcellebransjen har vært svært attraktiv og det er etablert veldig mange fabrikker. Det er stor overkapasitet i markedet og prisene faller. Det som nå skjer er at bransjen tilpasser seg etterspørselen.

— Hvorfor greier ikke Elkem Solar seg, når dere produserer mer kostnadseffektivt enn andre? Har det med det norske lønnsnivået å gjøre?

— Jeg vil ikke peke på det i det hele tatt. Hele bransjen sliter. Vi har holdt godt stand her. Mange andre har stanset produksjonen.

— Hvem er det som overlever i bransjen?

— Det får vi se. Elkem Solar er i alle fall en av dem, sier Sæterstad.

— Hva skal til for at dere skal starte opp igjen?

— Det aller viktigste er at vi trenger en oppgang i markedet totalt sett. Og den kommer. Slik bransjen har drevet nå, har ikke vært bærekraftig. I tillegg bygges det opp til handelskrig mellom EU, USA og Kina. Der ligger vi godt an, siden vi har innpass i Kina, sier Sæterstad.

- Solid selskap

Elkem Solar har drevet med store underskudd. Elkem Solar gikk med 576 millioner kroner i underskudd i 2011. På tre år har bedriften tapt 2,2 milliarder. Nedgangen har bare fortsatt i år.

— Men Elkem Solar er et solid selskap med høy egenkapital og eiere som satser, sier Sæterstad.

Han avviser kontant at det kan være aktuelt å flytte produksjonen til utlandet.

— Vi har en unik teknologi og en dyktig organisasjon. Vi kommer sterkt tilbake, det er jeg helt sikker på, sier direktøren.