Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets svarer på spørsmål i Aftenpostens faste søndagsspalte om det viktigste innen økonomi akkurat nå.

— Renta ble satt ned igjen, skal vi betrakte det som en tidlig julegave?

— Nei, vi må ha klart for oss at rentekuttet skyldes at utsiktene til norsk økonomi er blitt dårligere enn før. Veksten blir lavere enn antatt. Det betyr også at vi vil få flere arbeidsledige enn før, selv om 96 prosent av oss fortsatt vil ha en jobb og gå til og en trygg økonomi.

- Det er ingen grunn til å bare sette ny fart i lånekarusellen?

— Nei, absolutt ikke. Nå spørs det jo hvor raskt bankene svarer med å sette ned folks boligrente. Uansett må man jo ta høyde for at det lave nivået nå ikke kommer til å bli normalsituasjonen. Folk må nå som før regne hvor høye låneutgifter de kan tåle med en høyere rente enn i dag, før de tar opp lån slik situasjonen i er dag.

- Kan vi tvert imot oppleve at den økonomiske stagnasjonen møtes med krav om generelt lønnsfrys?

— Det har jeg vanskelig for å tro. Vi venter lav lønnsvekst neste år, 1 prosent justert for inflasjonen, så uansett er nok tiden forbi da en oljeindustri på høygir ga grunnlag for god vekst både nasjonalt og i folks privatøkonomi.

- Men kan grupper av arbeidstakere måtte akseptere lønnsedgang?

— Ja, for eksempel ingeniører som nå blir overflødige i oljeindustrien og som skal finne ny jobb «på fastlandet». For denne arbeidstakergruppen kan man nok vente å måtte gå ned i lønn i forhold til det oljeindustrien har vært villig til å betale dem.

- Tilbakeslaget i norsk økonomi hevdes å være «bare midlertidig». Hvor sikre kan vi være på det?

— Ikke i det hele tatt. Usikkerheten om oljeprisutviklingen er betydelig. Tidligere i høst ventet vi en oljepris på 100 dollar fatet neste år. Nå er anslaget vårt 70. Vi tror at prisen skal opp igjen, men det kan selvfølgelig ikke utelukkes en lengre periode med lave priser.

- Hvorfor vil prisen stige igjen?

— Fordi en lavere pris betyr kutt i investeringene og dermed lavere oljeproduksjon fremover. Når etterspørselen ventelig fortsetter å øke, vil dette presse prisen opp igjen. For 2020 anslår vi en pris på rundt 95 dollar fatet.

- Så meldingen til folket er at det er ingen grunn til å kutte ned på julegavekjøpene?

— Nei, egentlig ikke. Uansett vil det å lånefinansiere julegavekjøp denne julen kanskje ikke væe det mest musikalske man kan gjøre. Folks økonomi vil bli bra også neste år. Det man har råd til å kjøpe i julen 2014 vil man også ha råd til å kjøpe i julen 2015. Twitter: @KEMikalsen