KRISTIANSAND: — I to år fremover kan han ikke stifte aksjeselskap, stiftelse, boligbyggelag, borettslag eller samvirkelag, eller påta seg eller reelt utøve nye verv som medlem eller varamedlem av styrer eller som administrerende direktør.

Slik, med Kristiansand tingretts lett omskrevne ord, endte det for en 70-åring som var én av to eiere bak et selskap som drev to bensinstasjoner i kristiansandsregionen. Like før Skatteetaten slo det konk i oktober 2015, hadde vedkommende, som også var styreleder, tatt ut 470.000 kroner til seg selv og kompanjongen.

Ingen pardong

At 70-åringen senere tilbakebetalte de 470.000 kronene, hjalp ikke. «Uttakene utgjør (...) helt klare brudd på viktige bestemmelser i aksjeloven om beskyttelse av selskapets aksjekapital (...)», bemerker tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia i kjennelsen som altså ender opp med konkurskarantene. At vedkommende har vært involvert i fem andre konkurser i senere år, trekkes fram som skjerpende. Tilbakebetalingen omtales med motsatt fortegn, men uten at det endrer konklusjonen.

Advokat Øystein Vikstøl har bestyrt konkursboet hvor styrelederen nå er ilagt to års konkurskarantene. Foto: Privat/arkiv

Til politiet ogsåAdvokat Øystein Vikstøl har vært bostyrer for det konkursrammede selskapet. Han og Elisabet Hesjedal fra Kemneren i Kristiansand-regionen, som har utgjort kreditorutvalg, har sammen innstilt på konkurskarantenen overfor tingretten. Vikstøl har også oversendt konkursinnberetningen til politiet grunnet mistanke om straffbare forhold.

70-åringen har nå én måned på seg til eventuelt å anke kjennelsen.