— Jeg hadde en aha-opplevelse for halvannet år siden. Den startet med en Twitter-melding om fornybar energi. «Det vet jeg ikke noe om», svarte jeg - men satte meg ned og begynte å sjekke fakta. Og da skjønte jeg plutselig hva som skjer. For det grønne skiftet kommer ikke. Det er jo i full gang! sier Thina Margrethe Saltvedt.

Hun er Nordeas profilerte sjefanalytiker innen makroøkonomi og olje. Når NRK eller andre trenger en ekspert på oljepris, går de aller først til den doktorgradsutdannede og utadvendte Saltvedt fra Sandefjord. Men da hun stilte opp for en gruppe regionale Nordea-kunder i Kristiansand fredag, lød tittelen på foredraget «Det grønne skiftet».

Engasjementet bak var tydelig.

Først olje

Fædrelandsvennen fikk en konsentrert versjon av foredraget på forhånd. Og riktignok begynte analytikeren, tradisjonen tro, med en olje-gjennomgang.

— Produksjonen på norsk sokkel nådde toppen allerede i 2001. At oljeinntektene allikevel fortsatte å øke, skyldes den stadig høyere prisen. Så fikk vi jo en brutal omstilling sist høst, da oljeprisen sank med 60 prosent - etter at kostnadene i bransjen hadde steget kraftig. Fremover ser jeg for meg en humpete utvikling med en slags likevektspris rundt 80-85 dollar fatet, men det skjer alltid noe uventet. Når det gjelder de nye, norske oljefeltene, vil Johan Sverdrup helt sikkert bli bygd ut og bidra til å redusere nedgangen i totalproduksjonen; feltet ligger nærme eksisterende infrastruktur og er billig å drive. Andre felt, også de store i Barentshavet, hefter det større usikkerhet ved, antydet Saltvedt.

- Hva tror du om Node-bedriftenes muligheter fremover?

— Jeg er ikke bekymret for dem på lang sikt. De har topp teknologi som kan benyttes på nye områder som eksempelvis havvind - den vil komme for alvor fremover mot 2020, når turbinene blir større og kan masseproduseres. Node-bedriftene har også etablerte eksportnettverk og et universitet i egen region som er opptatt av grønn industri. Ja, du kan gjerne se det som sunt at oljeprisen faller; det tvinger oss til å se etter nye områder hvor vi kan bruke det vi er gode på fra før.

Tvinger seg fram

Saltvedt viste til at transport, oljeindustri og annen industri er de store forbrukerne av fossil energi, og følgelig de med størst utslipp. Men nå tvinger omleggingen seg fram. Innen shipping, for eksempel, er de på god vei.

— Oljeselskapene opptrer naturlig nok defensivt. Faktisk er det Statoil som ser ut til å ta grep først, og Norge skal være stolt av sin status som testnasjon for elbiler. Ellers er det bemerkelsesverdig hvordan prisen på solenergi har stupt de siste årene; nå er den konkurransedyktig overfor olje, gass og kull. Kina, som jo har et enormt utslippsproblem, satser tungt på solenergi. I det hele tatt: Vind, sol og bioenergi kommer for alvor. Og USA og Kina, som ikke ville signere protokollen fra forrige klimatoppmøte, har inngått avtale om utslippsreduksjoner seg imellom!