Blodtrykket ditt nærmer seg faretruende uhyggelige nivåer og søvnrytmen er helt i ulage. Telefonen din registrerer alt og sender data til fastlegen, som tar kontakt og kaller deg inn til en time.

Science fiction? Nei, trolig en realitet om kort tid.

Det kom frem da Apple mandag lanserte årets nyheter under sin årlige utviklerkonferanse i San Francisco. En av de mest spennende lanseringene var helseapplikasjonen «Health», som blir en del av Ios 8, det oppdaterte operativsystemet for Iphone og Ipad, skriver teknologinettstedet Mashable.

— På lengre sikt er dette en utrolig interessant tjeneste, skriver Mathias Mikkelsen i en e-post til Aftenposten.

Han er gründer av den digitale timeføringstjenesten Timely og var tilstede på dagens presentasjon sammen med 6000 andre teknologiinteresserte fra hele verden.

Mathias Mikkelsen, gründer av tjenesten Timely. Foto: Privat

— Enn så lenge må man ha mange eksterne tjenester for å kunne bruke «Health», men Apple tenker nok også på fremtidige produkter, for eksempel en klokke som vil kunne måle mye av dette, sier han.

Gir beskjed til legen

«Health» skal blant annet kunne måle blodtrykk, telle steg, følge søvnrytme og vekt. Den skal også innhente og samle data fra andre helseapplikasjoner du har på telefonen. Slik skal man kunne samle en større mengde data fra flere kilder på ett sted.

En av Apples partnere i prosjektet er Mayo Clinic, et ideelt amerikansk helseforetak som driver en rekke sykehus over hele USA. De utvikler nå en egen applikasjon som skal kunne motta data automatisk fra «Health» og kontrollere om helsen din er slik den bør være.

— Dersom det ikke er tilfelle, kan applikasjonen kontakte sykehuset, gi beskjed til en lege, som igjen kan kontakte pasienten og gi raskere behandling, sier Apples software-direktør Craig Federighi ifølge Mobihealthnews.

Blir dette en suksess er det all grunn til å tro at andre helseforetak vil følge etter i årene som kommer.

Det var på forhånd forventet at Apple ville lansere en slik helseapplikasjon. Mashable skriver også at selskapet skal ha ansatt en rekke medisinske eksperter det siste året.

Teknologinettstedet Wired skriver imidlertid at Health ikke synes å leve opp til de forventningene som var skapt på forhånd.

Lanseringen kommer en uke etter at Samsung lanserte sin egen helsetjeneste, kalt Sami, skriver Business Insider.

De viktigste nyhetene

Mange av nyhetene som ble presentert mandag, er i hovedsak interessante for utviklere som jobber med teknologien bak de produktene sluttbrukerne til sist får nytte av. Apple lanserte heller ingen banebrytende nye produkter, slik de ved enkelte tidligere anledninger har gjort med eksempelvis Ipad og Iphone.

Enkelte endringer vil imidlertid merkes av de som bruker Apple-produkter.

Disse er de viktigste slik Wired oppsummerer dem:

  • Mac får et nytt operativsystem med navnet «Yosemite». Designet skal bli atskillig likere designet man i dag finner på operativsystemet som finnes på iphone.

  • Icloud drive er en Dropbox-lignende lagringstjeneste som gjør at filene synkroniseres automatisk på ulike Apple-enheter. Alle bilder vil nå også kunne synkroniseres på tvers av ulike enheter.

  • Med Ios8 skal skal du nå kunne svare på meldinger, like bilder på Facebook og utføre andre handlinger på telefonen uten å måtte låse opp skjermen eller avslutte den applikasjonen du står inne i.

  • Det blir mulig å sende tale- og videomeldinger som automatisk kan slettes etter en viss tid, ikke ulikt tjenesten Snapchat.

  • I den nye App store blir det mulig å opprette familiegrupper der alle er knyttet til samme Apple-konto, og ett kredittkort. Applikasjoner vil kunne deles og kortinnehaveren vil varsles når det gjøres kjøp med kortet som er tilknyttet kontoen.

  • Med nye «Homekit» skal man på sikt kunne styre andre enheter i sitt eget hjem, som lys, dørlåser og temperatur.

  • Du vil nå kunne søke etter både innhold på maskinen og internett i et forbedret spotlight-søk. Søkefeltet vil også integreres i nettleseren Safari.

  • Operativsystemene på Mac og Iphone bringes nå tettere sammen slik at man enkelt kan overføre filer og arbeid i mellom ulike enheter. Man skal også kunne ringe og sende tekstmeldinger med datamaskinen.

— De fleste her dro opp maskinene sine rett etter talen. Det er et slags «rotterace» for å laste ned de nye oppdateringene og for å få mest mulig informasjon raskest mulig. Ganske artig å observere, skriver Mikkelsen fra San Francisco.

De nye operativsystemene blir tilgjengelig for sluttbrukere til høsten.

Apple-aksjen endte forøvrig ned 0,69 prosent i dag - en indikasjon på at dagens nyheter ikke slo forventingene i markedet.