3,9 millioner Alanya i Tyrkia. 230 kvadratmeter, privat svømmebasseng og treningsrom og panoramautsikt, tett ved sjøen. Foto: Ripo Homes Eiendomsmegling
1,3 Hovden. Tre soverom. Hyttestandard fra byggeåret 1975, foruten innlagt strøm. To kilometer fra sentrum og utsikt til Hartevann. Foto: DNB EIENDOM
1,3 millioner: Torre de la Horadada i Spania. 90 kvadratmeter, tre soverom, to bad, egen hage og stort felles basseng. 300 meter fra sjøen. Foto: Jose Domingo Martinez
3,9 millioner Hovden. 100 kvadratmeter. Fire soverom, to bad, badstue. Alpinbakker og langrennsløyper like utenfor døren. Foto: Estate Huus Eiendomegling
3,9 millioner Blindleia. 50 kvadratmeter, to soverom, 35 meter strandlinje. Båtadkomst eller 20 minutters gange fra parkering. Foto: DNB Eiendom
1,3 millioner Kristiansand. 52 kvadratmeter, ved innlandsvann. Ett soverom, en alkove. Innlagt strøm og vann. Utsikt og god hyttestandard. Foto: Vidar Godtfredsen/Aktiv Eiendom
1,1 millioner Alanya i Tyrkia. 120 kvadratmeter, tre soverom, felles basseng, boblebad. I golfområde. Foto: Eurobolig
3,9 millioner. Mijas Pueblo i Spania. 260 kvadratmeter. Stort, privat basseng, utsikt til hav og fjell. Fire soverom, tre bad Foto: Jose Domingo Martinez
spania 3,9 Feriebolig utland.jpg

— Flere av våre kunder har solgt hytte i Norge og kjøpt hus hos oss i Tyrkia og Spania. De får mye mer for pengene og fint vær hele året, sier Svein Røislandfra Kristiansand. Han har formidlet ferieboliger i utlandet i 13 år, de siste seks årene gjennom familiefirmaet Eurobolig.

Lei av regnsommer

Interessen for boliger har økt markant de tre siste årene, spesielt er Spania populært.

Svein Røiseland fra Kristiansand selger bolig i Spania til stadig flere. Foto: unknown

I fjor tenkte 8.000 nordmenn slik, og kjøpte i utlandet, ifølge Norsk Megling.

— Vi selger mest mellom 1,2 og 1,5 millioner kroner. De dyre objektene går tregt også i Spania og Tyrkia, men nå kan man oppnå veldig gode rabatter, sier Røisland. Han forteller at det før stort sett var pensjonister som kjøpte seg bolig i "Syden".

— Nå er det stadig flere i 30- og 40-årene. De har ofte råd til å legge 1 million kroner i en feriebolig, sier Røisland.

Sverre Balteskard i Feriebolig Utlandet sier at flere av hans kunder har vurdert hytte på Sørlandet.

— Høye priser og dårlige sommere i Norge gjør at spesielt Spania har tatt mye av markedet fra hytter på Sørlandet, sier Balteskard.

Enebolig med basseng

Svein Røisland sier at du får fine ferieleiligheter for 600.000-700.000 kroner i Spania og Tyrkia. For denne prisen får du forholdsvis nye leiligheter på 70-80 kvadratmeter med to soverom, tilgang på felles basseng og gangavstand til sentrum og strand.

For tilsvarende pris i Agder får man en innlandshytte fra 70-tallet med strøm, men neppe med innlagt vann.Når man passerer en million kroner i Spania eller Tyrkia, kan utenlandsmeglerne friste med rekkehus, små eneboliger eller store leiligheter av høy standard. For rundt 1,2 millioner kroner får man et splitter nytt 120 kvadratmeters rekkehus med høy standard og med flere felles svømmebasseng.

I Spania viser Røisland frem eksempler på rekkehus like ved stranda eller sentrum. Et stykke utenfor sentrum kan man få enebolig med eget basseng for 1,3 millioner kroner. For denne prisen på Sørlandet kan man få en liten, enkel hytte uten strandlinje eller en eldre hytte på fjellet.

350 kvm luksus

For prisen av en svært enkel Blindleia-hytte, kan man i Spania og Tyrkia få ren luksus. Ved Blindleia er det nå en 50 kvadratmeter stor hytte med to soverom, "sommervann" og kokeplate til salgs for 3,9 millioner kroner. Som vanlig er det beliggenheten man må betale for. Hytta har 35 meters strandlinje, men ingen kjørevei.

Velger man å putte like mye i en bolig i Alanya i Tyrkia får man 350 kvadratmeter luksus; panoramautsikt over Middelhavet, et stort privat svømmebasseng, barnebasseng, fire soverom, fem bad, jacuzzi og marmor på alle gulv.

For tilsvarende pris i Albir på Costa Blanca i Spania kan man kjøpe en 200 kvadratmeter stor villa med 15 meter langt svømmebasseng, flere terrasser, fire soverom og tre bad.

Hjemme igjen i Norge kan man se på samme pris på høyfjellet. På Hovden får man ny hytte på rundt 100 kvadratmeter, to bad og fire soverom for denne prisen.

Mener norsk hytte gir mer frihet

Fritidsmegler Jan Olav Birkenes i Lillesand fremhever at en hytte i ditt eget land gir en helt annen frihet enn bolig i utlandet.

— Har du en hytte, så trenger du ikke å planlegge stort. Den friheten får du ikke med bolig i Spania, sier Birkenes som jobber i fritidsavdelingen hos DNB Eiendom.

— De sier det er så lett å få billige flybilletter, men skal du av gårde med hele familien tror ikke jeg det er så enkelt og billig, legger han til.

Han sier at han ennå ikke er blitt møtt med kunder som direkte sammenligner med utlandet. Han skal selge en enkel hytte til 3,9 millioner kroner i Blindleia, og mener denne typen hytter har konkurranse fra fjellet.

— I prisklassen fra to til fire millioner kroner merker vi at en del velger fjellet i stedet, fordi de ønsker helårsbruk, sier Birkenes.

- Du kan fly mye for det du sparer i Spania

Ifølge Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret er konkurransen fra utlandet en av hovedgrunnene til sviktende hyttesalg på Sørlandet.

— Ferieboliger i Spania er mye rimeligere. Man kan ta mange flyturer for det som blir igjen. Ja, du kan nesten fly helikopter, sier Øye. Han peker også på at det ikke tar stort lenger tid å reise fra Oslo til Spania enn å kjøre bil til Blindleia.

— Spania er en direkte konkurrent, spesielt i de dyrere prisklassene, legger han til. Øye sier at verken reisetid, flykostnader eller risiko ved valutalån ser ut til å dempe nordmenns iver i å skaffe seg en bolig i utlandet.

— Nordmenn har hatt en voldsom vekst i kjøpekraften siden 2008 sammenlignet med andre land. Det gjør at vi ganske greit kan kjøpe boliger i de andre landene, sier Øye.