Terje Vik Abrahamsen og Elin Thomsen har kjøpt feriehus syd for Alicante i Spania. Foto: Privat

— Hytte i Norge? Nei, det har aldri vært aktuelt. Da må man enten arve hytta eller arve penger til hytte. I Spania går det an å kjøpe noe for oss med vanlig lønn, svarer Terje Vik Abrahamsen fra Mandal på spørsmål om han vurderte å kjøpe i Norge fremfor Spania.

Prisfall

For tre og et halvt år siden kjøpte han seg feriebolig syd for Alicante for 135.000 euro, rundt 1 million norske kroner. For den prisen fikk han en del av en firemannsbolig med stue, to

Terje Vik Abrahamsen og Elin Thomsen har kjøpt feriehus syd for Alicante i Spania. Foto: Privat

soverom, to bad og en stor takterasse. Han deler et stort svømmebasseng med sameiet. Da boligen ble bygd åtte år tidligere kostet den 200.000 euro.

— Det var et kraftig prisfall frem til vi kjøpte. Siden har prisene stått ganske stille. Boligene omsettes for omtrent for den samme prisen nå, sier Abrahamsen om investeringen. Noen år har han leid ut en del, men i år skal han bruke boligen så mye selv at han ikke gjør det.

Bryllup

— Vi har det veldig greit, og trives kjempegodt, sier Abrahamsen. Han og kjæresten Elin Thomsen bruker feriehuset ofte, og skal til sommeren ha stor bryllupsfest med 40 gjesteri landsbyen der de har sitt spanske paradis.

— Det er veldig lett å komme seg dit. Store deler av året går det direkte fly fra Kjevik. Ellers reiser vi fra Torp eller Sola. De som har hytte på Hovden bruker fire timer på å kjøre fra Mandal. For oss tar det seks timer å reise til Spania, sier Abrahamsen. Vinterhytte har aldri fristet spesielt mye. Han spiller heller golf enn går på ski.

Solsikkert

— At det er solsikkert betydde veldig mye for oss. Vi har nesten ikke opplevd regn siden vi kjøpte det, sier han.

Abrahamsen anbefaler folk som vil kjøpe i Spania å bruke profesjonelle firmaer til å hjelpe seg.

— Vi brukte Norsk Megling, og var fornøyd med det. Å surre rundt alene er ikke lurt, sier Abrahamsen.

Daglig leder i Norsk Megling, Agnar Carlsen, gir samme råd.

— Våre norske meglere, som står for alle visningene, er lokalkjente. De kjenner områdene meget godt og gjør sitt beste når de bistår våre kunder med å finne frem til den rette eiendommen.

- Selger båt og hytte og kjøper i Tyrkia

Tom Richard Fløystøl fra Kristiansand har opplevd økt interesse for Tyrkia.

— Her er det selvfølgelig sol. I vannet er det 20 grader, sier Tom Richard Fløystøl, og forklarer med det hvorfor mange nordmenn foretrekker rimelige Tyrkia. Han har vært megler i Tyrkia i ti år, og har merket kraftig økt interesse den siste tiden.

— Tyrkia er blitt åpnet opp som ferieland. Myndighetene har enorme ambisjoner for å få inn flere turister og utenlandsk kapital. Det bygges mange hoteller og ferieboliger, og det har mange nordeuropeere merket, sier Fløystøl. Han sier nordmenn er i førersetet for boligkjøp i Tyrkia.

— Det er en tendens til at folk selger båt og hytte i Norge etter flere dårlige sommere. Så kjøper de her i stedet, sier kristiansanderen.