KRISTIANSAND: – Det er et svakhetstegn at Kristiansand vokser mindre enn de andre store byene i landet, men isolert sett mener jeg det er positivt for byen at prisene endelig faller, sier dosent Karl Olav Robertsen, leder for Senter for eiendomsøkonomi ved Universitetet i Agder.

Han forklarer sitt synspunkt med at det vil bli enklere for ungdom og personer i leiemarkedet å kjøpe sin egen bolig.

– Det vil gjøre det enklere for ungdom å komme inn på boligmarkedet. Kanskje vil det komme flere innflyttere til byen av den grunn, sier Robertsen.

Mer attraktivt

Eiendomsmeglerbransjens ferske boligstatistikk viser at ni av de ti største byene i landet har en kraftig økning i boligprisen i juli måned. Byen som skiller seg ut er Kristiansand, med et prisfall på 1,8 prosent i sommermåneden.

Robertsen ser med glede på Kristiansands negative prisutvikling.

– Jeg tror dette gjør Kristiansand til en mer attraktiv by å bo i. Det ligger mange boliger til salgs og de ligger ute lenge. Boligkjøperne kan ta seg god tid når de skal velge hva de vil kjøpe, forklarer han.

Større vekst i Tromsø

I Kristiansand koster det faktisk 4.200 kroner mindre per kvadratmeter enn i ishavsbyen Tromsø.

– Det er vanskelig å sammenlikne, selv om det betyr at Tromsø har hatt større vekst enn Kristiansand. Så høye boligpriser i en by som Tromsø er faktisk et problem for byen. Det er langt fra gunstig, mener Robertsen.

Han har i lengre tid sett at boligprisen har flatet ut mer i Kristiansand enn andre steder i landet.

– Dette prisfallet har jeg ventet på. Med det store tilbudet på boliger og tomter som byen har, blir jeg forbauset om ikke boligprisene fortsetter å synke, sier Robertsen.

Taperne

Personer som har kjøpt eller arvet boliger som skal selges blir taperne på den lokale prisnedgangen.

– De vil naturligvis tjene mindre penger på å selge boligen sin. Men folk som spekulerer i eiendom har som regel så mye penger at vi ikke trenger å synes synd på dem, ler Robertsen.

– Fikk smellen tidlig

Espen Solum i Huseiernes Landsforbund er uenig i at det er positivt med et prisfall.

– Kristiansand ser ut ti å ha fått smellen tidlig. Men det trenger jo ikke være så galt, for da går kanskje hodepinen raskt over, sier han.

Han legger til at det måtte komme en korreksjon etter så mange år med stor vekst i boligprisen.

– Verdiøkningen var på over ti prosent årlig. Det har nesten vært en naturstridig stor økning i Kristiansand. Det er bygget veldig mye nytt, men tilflyttingen har vært laber. Derfor blir tilbudet mye større enn etterspørselen, og prisene synker, forklarer Solum.

Fornøyd megler

Regionsleder for Eiendomsmegler 1 i Agder, Claus Eftevaag, er enig med Robertsen om at utviklingen er positiv for Kristiansand.

— Dette er noe vi har ventet på over lengre tid. Det er en normal justering, og bare en del av et sunt marked i Kristiansand, mener Claus Eftevaag.

Drammen, Sandnes, Sarpsborg og Fredrikstad er andre byer som har hatt en solid prisøkning på boliger i juli.

— Vi får et sunnere boligmarked i Kristiansand. Det er ingen krise, fordi det viser at Kristiansand ikke inngår i boligboblen som Oslo og Stavanger gjør, sier Eftevaag.