Forrige måned øvde en gjeng 4-åringer på julesanger i en barnehage i Scampia. Fra vinduet kunne de se at Luigi Lucenti (50) komme heseblesende inn i bakgården. I hælene hadde han to maskerte menn. De tok igjen Lucenti og likviderte ham med en rekke skudd mot hodet.

Dagen etter kom gjengjeldelsen da en 40-åring ble skutt utenfor en pizzeria i sentrum av Napoli mens skrekkslagne forbipasserende så på.

Ny blodig mafiakrig

– Så langt er 23 mennesker blitt drept. Krigen fra 2004 har blusset opp igjen, forteller journalist Rosaria Capacchione, som har skrevet om Camorraen i en årrekke for Napoli-avisen Il Mattino.

Den gangen ble mer enn 60 mennesker likvidert på noen få måneder idet Scissionisti-klanen brøt ut fra den mektige Di Lauro-klanen. Denne krigen er skildret i Roberto Savianos bok Gomorra .

Klanene sluttet etter hvert fred med hverandre, men nå har stridighetene blusset opp igjen. I tillegg har en gjeng svært unge og voldelige mafiamedlemmer brutt ut av Scissionisti-klanen og kastet seg inn i kampen.

Klanene kriger om narkotikamarkedet i Napoli-forstaden Scampia, som omsetter for opp mot én milliard kroner i året, noe som gjør det til Europas største.

Likviderte sjefen

Mens Camorraen nå herjes av krig og er svak, var det i mange år fred, noe som gjorde mafiaen sterk. Den gangen styrte Di Lauro-klanen narkotikamarkedet under ledelse av den mektige Paolo Di Lauro, som fikk kallenavnet «Millionæren Ciruzzo». Det var han som skapte narkosupermarkedet i Scampia.

Di Lauro startet i 1975 som bokholder for mafiabossen Aniello La Monica, men syv år senere ville Di Lauro helt til topps. En vårdag i 1982 kom en mann til La Monica og fortalte at han hadde et stort parti stjålne diamanter. Da mafiabossen kom ut for å se på edelstenene, forsvant mannen. En rusten Fiat kom susende og meide La Monica ned. Di Lauro steg ut av bilen og plasserte flere skudd i hodet på sin sjef, som lå blødende i gaten.

I en alder av 29 år ble De Lauro den ubestridte lederen. Han begynte å bygge opp det lokale narkotikamarkedet i Napoli og regionen rundt, og etter hvert det som skulle bli verdens største narkoimperium.Han opprettet et system der ulike grupper fikk styre hver sitt område. De måtte kjøpe et minimum av stoff fra Di Lauro og betale en høy provisjon til ham. I tillegg måtte de respektere at han var den øverste sjefen og at han laget spillereglene. Bortsett fra det kunne de stort sett gjøre som de ville, deriblant å kjøpe ytterligere narkotika fra andre leverandører for å tjene mer penger.

Resultatet var at forretningene blomstret, og pengene rant inn. Alle var fornøyde; det var fred.

Et stort feilgrep

Di Luaro selv holdt en lav profil.

– Han brukte aldri narkotika, og han begikk ekstremt sjelden drap selv. Målet hans var at mafiaen skulle drepe færrest mulig fordi drap førte til oppmerksomhet fra politiet. Det var dårlig for forretningene, forteller Capacchione.

Først på slutten av 1990-tallet forsto politiet at han var én av de mektigste og rikeste Camorra-bossene. Og i oktober 2002, etter snaut 8000 telefonavlyttinger, forsto politiet hvilket nettverk han hadde bygd opp. De etterlyste Di Lauro og 61 andre medlemmer av klanen.

Mafiabossen gikk under jorden. Etter hvert overlot han sjefsjobben til sin første sønn, den voldelige og kokainavhengige Cosimo. Det skulle bli hans største feilgrep.Cosimos forbilde var actionhelten Brandon Lee i Hollywood-filmen The Crow (Kråken), og han gikk kun i svarte designerklær. Han levde et luksusliv med raske sportsbiler, mye champagne og enda mer kokain.

Cosimo innførte helt nye spilleregler. Fremover måtte de lokale narkotikabossene kjøpe alt stoffet fra ham, og han mangedoblet prisene de måtte betale. Det falt ikke i god jord.

Resultatet var at en gjeng under ledelse av Raffaele Amato brøt ut, den såkalte Scissionisti-klanen. I 2004 erklærte Cosimo krig, til tross for at faren innstendig ba ham om å la være. På noen få måneder ble over 60 mennesker likvidert.

— Jeg driver en liten butikk

Drapsorgien gjorde at politiet satte inn store ressurser for å slå ned på Camorraen. I januar 2005 omringet politiet Cosimos skjulested i en leilighet i Secondigiliano, en forfallen forstad til Napoli.

Den da 25 år gamle mafiabossen forsøkte ikke å rømme eller gjøre motstand. Isteden gredde han det svarte håret sitt til en hestehale. Han tok på seg en svart designerjakke og en trendy svart kappe. Deretter gikk han ut til de ventende politimennene og pressefotografenes blitzlys. Han så ut som en filmstjerne.

16. september samme året ble faren arrestert. Han bodde hos en eldre dame i en spartansk, liten leilighet. De eneste eiendelene han hadde var en kortstokk, billige møbler, en gammel TV, sigaretter og tørkede paprika. Dette var mannen som hadde skapt verdens største narkoimperium og gjort Camorraen styrtrik.

– Jeg er Paolo Di Lauro. Jeg driver en liten butikk, var alt han ville si i politiavhørene.

Et døgn senere fant man liket av en mann som man tror tystet til politiet om hvor mafiabossen skjulte seg. Han var torturert til døde. Ørene og tungen var kuttet av, øynene stukket ut – en tydelig beskjed til andre tystere.

21-årig «baby-boss»

Både far og sønn ble dømt til livstid i fengsel. De to klanene sluttet fred, men nå har motsetningene blusset opp igjen. I tillegg er Scissionisti-klanen blitt splittet i to: En ny klan med unge camorristi har brutt ut under ledelse av den svært brutale og voldelige Mariano Abete (21). Abete som har fått kallenavnet «baby-boss», skal være den yngste mafiabossen i Italias historie.

Rett før jul kunne imidlertid politiet innkassere en seier da 21-åringen ble arrestert i et hemmelig rom i morens hus. Da politiet skulle til å knuse veggen for å komme inn til Abete, tryglet moren dem om å stoppe.– Vær så snill, ikke skad ham, jeg skal åpne, sa den 39 år gammel kvinnen og åpnet veggen som kun kunne betjenes med en fjernkontroll.

Politiet tror likevel at tilbakeslaget for den nye Camorra-klanen blir svært kortvarig.

– Camorraen er som et uhyre fra et mareritt. Når man kutter av det hodet, vokser det straks ut to nye. Gjentatte ganger pågriper vi sentrale mafiabosser, men de blir straks erstattet av noen andre, fremholder statsadvokat Donato Cegli i Napoli.