2014 ble et godt år for Oljefondet. Avkastningen ble solide 7,6 prosent, regnet i utenlandske penger.

Det er denne avkastningen som teller. Pengene i fondet er tjent ved eksport, og kan for landet bare ha nytte gjennom å finansiere import. Da er det utenlandske penger som teller.

Omregnet i norske kroner tilsvarer avkastningen i fjor 544 milliarder kroner, eksklusive effekten av endret kronekurs gjennom året.

Oljefondet la fredag formiddag frem sin årsrapport for 2014. ## Blekner mot tidligere år

Resultatet i fjor blekner likevel sammenlignet med de to foregående årene.

2013 var fondets nest beste år noensinne med en avkastning hele 15,9 prosent. Avkastningen i 2012 var ikke mye dårligere. Slike resultater er imidlertid urealistiske på lang sikt.

— 2014 har vært et godt år for fondet med positive resultater for alle fondets aktivaklasser, sier sjefen i Oljefondet, Yngve Slyngstad.

Målet er å få en årlig realavkastning på 4 prosent i gjennomsnitt over tid. Dette er avkastningen i løpende penger fratrukket prisveksten. Siden aksjekjøpene startet i 1998 har realavkastningen i gjennomsnitt vært 3,80 prosent.I fjor ble realavkastningen solide 6,3 prosent, langt over det langsiktige målet.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har gjentatte ganger sagt at 4 prosent ikke er realistisk. Han har tatt til orde for at 3 prosent, eller litt lavere, er mer realistisk over tid.

Ved utgangen av 2014 var fondet verd 6431 milliarder kroner, eller rundt 1,2 millioner kroner pr. nordmann.

Aksjer leverte best

Avkastningen på fondets aksjer ble 7,9 prosent i fjor, mens de omsettelige rentepapirene (obligasjoner) ga en avkastning på 6,9 prosent.

Omtrent 60 prosent av fondets penger er plassert i aksjer. Noe under 40 prosent er plassert i omsettelige rentepapirer . Resten er plassert i eiendom, som ga en avkastning på 10,4 prosent i fjor.

Skår i gleden

Ti tross for det gode resultatet, var fondets egne og innleide forvaltere i fjor dårligere enn resten av markedet. Avkastningen ble 0,8 prosentenheter dårligere enn i Finansdepartementets referanseporteføljer.

Dette er ett av de dårligste resultatene noensinne i forsøket på å være smartere enn markedet.

Oljefondet prøver å vri ekstra avkastning ut av alle pengene ved å være smartere enn resten av markedet og ved å utnytte særtrekkene som et svært stort fond med evigheten som tidshorisont. Det blir ikke gitt ros for å oppnå den samme avkastningen som gjennomsnittet av alle andre.

Ros eller ris blir gitt ved å måle fondet opp mot referanseporteføljer satt av Finansdepartementet. I 2013 var denne ekstraavkastningen 1 prosentenhet, noe som regnes som svært høyt for et slikt fond.

Slyngstad fikk en lønnsøkning på 5,1 prosent i fjor. Han hadde en utbetalt lønn på 6,2 millioner kroner, mot 5,9 millioner kroner i 2013.