Ettar å ha forhandlet rekordlenge på overtid onsdag ber Fellesforbudets leder Arve Bakke sine lokale klubbleder om å kreve lavere lokale lønnstillegg enn det som har vært vanlig.

— Utfordringen vår ligger i å dempe den lokale lønnsveksten uten å regulere den ned gjennom tariffavtaler.

- Du har som mål å få dempet den lokale lønnsveskten?

— Jada. Men det er viktig at den blir dempet gjennom forhandlinger. Det er klokt både for arbeidsplassene og den enkelte at lønnsveksten blir litt dempet også ute i bedriftene. Jeg tror det blir lettere nå i 2014 og 2015 fordi presset i arbeidsmarkedet der de store bedriftene ligger, det har avtatt, sier Bakke til Aftenposten.

Bakke og hans motpart Stein Lier-Hansen i arbeidsgivernes organisasjon Norsk Industri ble onsdag ettermiddag ferdige med det sentrale oppgjøret. Det ga 75 øre ekstra i timen til alle fra 1. april.

Les også:

Utover året overtar nå de lokale klubbene for å forhandle om lokale tillegg.

Dessuten vil de såkalte industrifunksjonærene starte å forhandle om sin lønn. For eksempel vil dette gjelde ingeniører av ulike slag, som det blir stadig flere av i den avanserte norske industrien. Ingeniørene og andre "funksjonærer" forhandler i stor grad ute på de enkelte arbeidsplassene.

Ingeniørene drar opp rammen

Partene anslår at veksten i årslønnen for industriarbeiderne blir omtrent 3,3 prosent fra i fjor til år, etter at alle tillegg er regnet inn. Lier-Hansen innrømmer at han ikke fikk se det 2-tallet han etterlyste i forkant av oppgjøret.

— Men vi har kommet veldig langt ned på 3-tallet, sier han.

Lier-Hansen er fornøyd med at tilleggene går nedover sammenlignet med tidligere år. Han forventer likevel at den samlede rammen for årslønnen i industrien havner noe høyere enn arbeidernes antatte 3,3 prosent. Ingeniørene og andre funksjonærer vil dra den opp.

-Vi har tradisjon for at de ligger over arbeiderne. De vil fort havne noen tideler over 3,3 prosent, sier han.

Norske spesialprodukter

Bakke i Fellesforbundet tror norske bedrifter kan fortsette med høyere lønnsvekst enn konkurrentene i utlandet.

— Det kan man forsette med lenge. Man skal ikke bare ha fokuset på lønnsveksten. Det er en sammenheng mellom lønnsveksten og prisen på det du produserer. Så lenge du produserer noe du får godt betalt for, og bedre betalt for enn andre konkurrenter, så kan du ha høyere lønnsvekst.

Bakke mener norsk industri ikke har tapt konkurranseevne målt ved volumet av solgte varer i utlandet.

— Men arbeidskraftkostnadene våre, hvis du måler dem opp mot de utenlandske konkurrentene, er høye. Men så er det sånn at vi prodsuerere noe annet enn de utenlandske konkurrentene, sier han.

Lang tid på pensjon

Bakke sier at partene brukte mye tid på pensjonen, og at de var i havn med dette klokken 6 onsdag morgen. Resultatet ble en felles utredning

— Etter dette begynte vi å sette trykket på økonomien, sier han.

Om pensjonen sier Lier-Hansen at industrien og Fellesforbundet i fremtiden ikke skal forhandle om forslag som øker kostnadene til bedriftene.

— Det er ikke snakk om å be Stortinget om mer enn de 2 prosentene av lønnen som er lovpålagt innbetaling til obligatorisk tjenestepensjon i dag. Det er viktig, sier han.

Det andre han mener er viktig, er at de i indutrien bare skal forhandle om pensjonsordninger der arbeidtagerne bærer risikoen for hva den fremtidige pensjonen måtte bli, det vil si såkalte innskuddsordninger.

— Innenfor dette er vi villige til å få frem fakta om hvordan vi skal sikre bedre medvirkning fra den enkelte arbeidstager uten å svekke bedriftens styringsrett. Vi vil også se på om det er ulike måter å organisere disse pensjonsforpliktelsene på som gir en bedre avkastning og dermed bedre pensjon pr. investerte krone, sier han.

Utredningen om pensjon skal være ferdig innen utgangen av 2015. Men Lier-Hansen håper at pensjoner ikke blir noe tema ved oppgjøret i 2016. Han vil vente til 2017. — Dette er året da Regjeringen og Stortinget skal ha en skikkelig evaluering av pensjonsreformen. Da vil vi være med i en debatt der vi kan diskutere alle sider ved pensjonsreformen, og ikke bare ta ut småbiter, sier Lier-Hansen.