Fasiten på årets lønnsoppgjør er at alle industriarbeidere får et flatt tillegg på 75 øre pr. time.

Ser man bare på dette tillegget, innebærer dagens avtale at industriarbeiderne fra 1. april vil få utbetalt rundt 80 kroner mer i måneden etter skatt (se faktaboks for utregninger).

– Vi er rimelig godt fornøyde med det fått ut av forhandlingene og meglingen, sa leder for Fellesforbundet, Arve Bakke, på en pressekonferanse tidligere i kveld. Da var meglingen 18 timer på overtid.

750 kroner mer i måneden

Men årets oppgjør blir mest sannsynlig langt dyrere enn det.

Oppå de 75 ørene pr. time, skal lokale fagforeninger nå forhandle i de enkelte bedrifter. I tillegg kommer helårseffekten av tillegg som ble gitt sent i 2013. Partene regner dermed med at årslønnen til industriarbeidere vil øke med 3,3 prosent i 2014.

Det betyr at økningen i månedslønnen høyst sannsynlig vil bli på 750 kroner (se faktaboks for utregning).

– Rimelig fornøyde

Arbeidsgiversiden hadde på forhånd håpet på en årslønnsøkning på under tre prosent, men var likevel fornøyd:

– Lønnsrammen peker i riktig retning, selv om oppgjøret fortsatt er dyrere enn for konkurrentene våre, sa administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

En streik hadde medført at 11.000 industriarbeidere, hovedsakelig i verftsindustrien og offshore på Vestlandet, hadde lagt ned arbeidet.

– Det har vært en krevende og langvarig, men konstruktiv prosess, sa riksmegler Nils Dalseide.

Omstridte pensjoner

Pensjonsspørsmålet har vært en het potet i årets oppgjør.

Avtalen partene er kommet frem til, innebærer en enighet om å utrede ulike sider av fremtidig innskuddspensjon. Utredningen skal være ferdig før inngangen av 2016. LO har ønsket at Fellesforbundet skulle gå i front på dette punktet og åpne døren for andre forbund, mens arbeidsgiverne i NHO ikke har ønsket pensjon inn i tariffavtalene.

Neste oppgjør enklere

Lier-Hansen er fornøyd med at det ikke skjedde:

– Vi er spesielt fornøyde med at vi har fått gjennom prinsippet om at vi ikke skal foreta endringer på pensjonssiden som øker bedriftenes kostnader. Det er viktig for konkurranseevnen, sa Lier-Hansen.

Arve Bakke trakk frem enighet om tiltak for arbeidsinnvandrere som spesielt viktig. Arbeidsinnvandrere skal få opplæring i norsk, sikkerhet og arbeidskultur.

– Vi er glade for at vi klarte å prioritere dette. Språk er viktig for integrering, folk som behersker språk blir gode bidragsytere til samfunnet, sa Bakke.

At riksmegler Dalseide klarte å lose det såkalte frontfaget i havn, vil sannsynligvis gjøre det lettere å finne løsninger i de andre oppgjørene som kommer de neste ukene. Allerede natt til lørdag er det meglingsfrist i byggfagene.