60 millioner kroner er prisen USA har satt på al-Baghdadis hode, en 43-åring fra den irakske byen Samarra.

Ikke uten grunn: Mannen som det knapt finnes bilder av, omtales av noen som den nye Osama bin Laden. Beskrivelsen «verdens farligste og mektigste jihadist» er en gjenganger i artikler om den beryktede irakeren.

LES OGSÅ:

Belest strateg

Al-Baghdadi sies å ha vært en islamsk predikant frem til 2003. Fra 2005 til 2010 satt han – av ukjent grunn – fengslet i Camp Bucca, hvor han skal ha blitt radikalisert.

Med utdanning innen islamsk lære og historie regnes al-Baghdadi som en belest mann, men først og fremst omtales han som en fryktløs og skremmende kompetent strateg.

Tirsdagens beleiring av storbyen Mosul er hans største suksess på slagmarken så langt.

«L» for Levanten

Den sunnimuslimske opprørsgruppen Den islamske stat i Irak (ISI) ble dannet etter den USA-ledede invasjonen. Da borgerkrigen i nabolandet Syria for alvor begynte å eskalere, ble «L» for Levanten – en betegnelse for Stor-Syria – hektet på navnet.

ISIL var født og målet ble definert: Opprettelse av en islamistisk stat som strekker seg over store deler av Irak og Syria.

Middelet? Hva enn som kreves.

LES OGSÅ:

Al-Qaida-trøbbel

ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi samarbeidet opprinnelig med al-Qaida, men i fjor skal vennskapet mellom ham og leder Ayman al-Zawahiri ha begynt å slå sprekker.

Akkurat hva som skjedde, er det ingen som vet sikkert. Noen hevder at ISILs svært voldelige metoder ble for hard kost, selv for Al-Qaida. Andre peker på at gruppens enorme vekst kan ha begynt å bekymre al-Zawahiri.Da al-Baghdadi ville slå sammen ISIL og den syriske opprørsgruppen Jabhat al-Nusra, som ble startet av et tidligere ISIL-meldem, røk islamistgruppene i tottene på hverandre.

Etter et drøyt år med rivalisering, skal al-Zawahiri ha bedt al-Baghdadi og ISIL om å trekke seg ut av Syria og konsentrere seg om Irak, ifølge The Guardian.

Rekrutterer fra Vesten

Rekrutteringen til ISIL har vært enorm etter at de kastet seg inn i Syria-konflikten. Flere tusen unge, kampklare menn og kvinner har dratt fra Vesten– også fra Norge – for å kjempe side om side med al-Baghdadis folk.

Al-Baghdadi selv beskrives som sky og brutal. Volden kjenner knapt grenser, ifølge terrorekspert Magnus Ranstorp.

— De nøler ikke med å steine eller hugge hendene av meningsmotstandere. Det er dokumentert at ISIL har tatt irakske soldater til fange, satt dem til å grave sine egne graver for deretter å skyte dem i hodet, sier Ranstorp til Aftenposten.