Etter at den ekstreme islamistiske opprørsgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) tirsdag tok kontroll over Mosul, Iraks nest største by, kan hovedstaden nå stå for tur.

Ifølge en privat etterretningsorganisasjon som overvåker terrorgrupper på internett, har ISIL-talsmann Abu Mohammed al-Adnani varslet at kampene vil fortsette både i Bagdad og Karbala fremover.

— Ikke gi etter i møte med fienden, sier al-Adnani i en appell til ISILs krigere. Lydopptaket er lagt ut på ekstremistenes Twitter-konto, skriver NTB.

Onsdag kveld ble opprørerne stanset ved byen Samarra, kun 11 mil nord for Bagdad.

- Ble spurt om droneangrep

ISIL har hatt kontroll over byen Falluja, bare 7 mil fra Bagdad, siden januar. De siste dagene har gruppen imidlertid rykket inn i flere store irakske byer.

Ifølge New York Times har irakske myndigheter i hemmelighet bedt Obama-administrasjonen om å vurdere å iverksette droneangrep rettet mot islamistiske opprørere på iraksk jord.

Det har USA sagt nei til, skriver avisen. Informasjonen er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

— Vi kommenterer ikke detaljer fra våre diplomatiske diskusjoner, sier Bernadette Meehan, talskvinne for den nasjonale sikkerhetsrådet.

Kjemper for sunnimuslimsk stat

Opprørsgruppen ISIL ble dannet etter den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003, og kjemper for en sunnimuslimsk stat som omfatter store deler av Irak og Syria. Gruppen har blitt kjent for mange som følge av borgerkrigen i Syria, hvor ISIL er en sentral motstander av president Bashar al-Assads regime.

Aftenposten har ved flere anledninger skrevet om nordmenn som har dratt til Syria for å kjempe i krigen, og som har sluttet seg til nettopp ISIL.

5 grunner til Irak-pessimisme

Washington Post lister i dag opp fem grunner til at situasjonen i Irak neppe vil bli bedre med det første - snarere det motsatte:

1. Opprørerne har momentum.

Når ISIL nå har tatt kontroll over store deler av Mosul, har de fått tilgang til ressurser som kan benyttes i kampen om Bagdad. Det kan være alt fra penger til våpen og ammunisjon, skriver avisen.

— Når en gruppe som denne får momentum og sikkerhetsstyrene vakler, blir det vanskelig å stoppe, sier en amerikansk Irak-veteran.

2. Opprørsgruppen kan komme til å vokse seg større.

Etter at al-Qaida og ISIL skilte lag tidligere i år, angivelig fordi al-Qaida mente ISIL var for brutale, har gruppen stått mer eller mindre alene.

Ifølge en militærkilde Washington Post har snakket med frykter man at ISIL nå har fått tilgang til en stor mengde våpen etter å ha raidet et lager i Syria som skal ha vært utstyrt av CIA.

Gruppen skal også ha satt fri flere hundre fanger som trolig kan være villige til å slutte seg til kampen i Irak.

3. Opprørerne setter kursen mot Bagdad.

Som nevnt har ISIL gjennom sin talsmann gitt uttrykk for at Bagdad er målet for offensiven.

Mosul, som allerede er delvis beleiret, ligger nord i landet, rundt 35 mil fra hovedstaden. Onsdag kveld skal opprørsstyrker imidlertid ha blitt stanset kun 11 mil nord for Bagdad.

I byen Tikrit, som ligger omtrent midt mellom Bagdad og Mosul, har det vært harde kamper det siste døgnet. Dette er for øvrig fødebyen til den tidligere diktatoren Saddam Hussein.

Spørsmålet nå er hvor og hvorvidt irakske sikkerhetsstyrker vil klare å slå tilbake mot opprørerne. Det kommer allerede meldinger om at sikkerhetssoldater legger ned våpnene og forsvinner.

4. Kurdere i Nord-Irak kan forsøke å styrke uoffisielle, indre grenser.

Torsdag formiddag kom det meldinger om at kurdiske styrker har tatt kontroll over oljebyen Kirkuk. Kurdere i Nord-Irak har tidligere krevd «eierskap» til Mosul - noe som har resultert i frykt for borgerkrig mellom kurdiske styrker og irakske sikkerhetsstyrker.

Når opprørere nå har tatt kontroll over byen, og med det irakske militæret i knestående, er det opp til kurderne alene å finne ut hvordan de vil beskytte seg mot ISIL, skriver WP.

Det kan bidra til å skjerpe den etniske konflikten.

5. Det kan ta tid før iraksk militære får hjelp.

USA skal ha lovet å bistå iraksk militære med våpen i månedene som kommer. Men krisen eskalerer raskt og det kan ta lang tid før disse når frem, skriver WP.

Pentagon-talsmann John Kirby gjorde det tirsdag klart at USA ikke vil tilby annen militær assistanse enn våpen med det første.

— Dette må irakske sikkerhetsstyrker og de irakske myndighetene håndtere, sa Kirby.