EU mener Norge er proteksjonistiske og holder mulighetene åpne for å forfølge saken.

Denne uken hadde EU-parlamentet høring om norske tolløkninger på ost og kjøtt, der Norges ambassadør til EU, Atle Leikvoll, var kalt inn på teppet. Et av medlemmene i handelskomiteen i EU, svenske Christofer Fjellner, uttrykte sterk motstand mot tollhevingene.

– Jeg tenker mye på hvordan ulike EU-beslutninger påvirker Norge og har tidligere stått på Norges side i forskjellige saker. For eksempel tok jeg til orde for at antidumpingtiltakene mot norsk laks var urettferdige, sier Fjellner, som har sittet i EU-parlamentet i 8,5 år.

Norge er «ikke-tema»

Han representerer Moderaterna og bodde i Norge og hjalp søsterpartiet Høyre under valgkampen i 2001. – Norge er et ikke-tema for mange i EU. De fleste reflekterer aldri over hvordan ting påvirker Norge, men jeg pleier alltid å ta imot forespørsler fra nordmenn, enten det er selskaper som Yara eller organisasjoner som Bellona.

Fjellner vil fortsette å møte norske organisasjoner og selskaper til tross for tolløkningene som han mener er «en forferdelig dårlig idé».

– Jeg har ikke akkurat fått flere grunner til å hjelpe Norge, og jeg har lurt litt på hvorfor jeg skal stille opp for dere, når dere ikke stiller opp for oss. Jeg er veldig skuffet, men skal ikke straffe alle nordmenn for ting dårlige politikere finner på, sier Fjellner.

Mulig med rettslige skritt

Luc Devigne, som representerte EU-kommisjonen i høringen, mente at tollendringene ikke bare var imot ånden i avtalen, men direkte imot avtaleteksten. Han trakk også frem at dette ikke var rett tid for Norge å være proteksjonistiske.

– Å innføre en tidobbel toll på ost, femgangen på biff og lam, det er ekstremt upopulært i medlemslandene. Det skaper dyp bekymring og er et svært lite velkomment trekk av Norge, som allerede har store fordeler ved handelen med EU.

– Man kan si mye om denne tollen, men å tidoble ostetollen er ikke liberalisering, slo Devigne fast.

Hva som skjer videre er ikke klart, men saken er ikke avsluttet.

– Vi holder mulighetene åpne for å ta rettslige skritt, sa Devigne.

«Svært lite fornøyd»

Flere andre i handelskomiteen er også meget kritiske til Norges tollhevinger.

– En ting er om det man gjør er lov, noe annet er hva man gjør mot sine venner, sa den tyske EU-parlamentarikeren Daniel Caspari, som også ledet høringen.

– Dette er heller ikke drøftet med EU i forkant, noe vi ser alvorlig på, fortsatte han.

Han minnet om at mye av det Norge refererer til som tollfrie kvoter, i praksis ikke er tollfritt, men solgt på auksjon. Dermed ligger prisen rett opp under det som er tollen på produktene.

– Dette er motsatt av den liberaliseringen vi ønsker oss. Den beskjeden kan du ta med hjem og samtidig formidle at vi er svært lite fornøyd med hva som skjer på dette området, sa Caspari til Norges ambassadør til EU, Atle Leikvoll.

— I tråd med avtalen

Leikvoll forsvarte tollen og understreket at de foreslåtte endringene er i tråd med EØS-avtalens artikkel 19. – Vi har fulgt opp og vil fortsette å følge opp det som står i artikkel 19, sa han.

Leikvoll presiserte at Norge er langt fra stengt og viste til at 70 prosent av all norsk import kommer fra EU.

– Endringen fra krone til prosenttoll fra 1. januar er totalt i tråd med vår avtale. I avtalen står det at vi kan velge, og det har regjeringen nå gjort, sier han.

– Endringene er gjort på en måte som skal skade minst mulig. Vi har dessuten åpnet for større kvoter, og har i dag en kvote på 7200 tonn ost som allerde er tollfri, sier Leikvoll.