— Fremtidens bruksområde er å rense skipsfarten for CO2, som er hovedmarkedet vårt. Så får vi se hvor det ender, sier administrerende direktør i Air Products, Tom Cantero, til Fædrelandsvennen i det deltakerne på Sørlandets olje- og offshorekonferanse forsvinner ut av Multisalen i Kilden til en stående lunsjbuffet.

En halvtime tidligere slapp nemlig sjefen for Årets Sørlandsbedrift i 2014 nyheten om at selskapet nå vil satse på CO2-rensing.

Les også:

Fra nitrogen...

Nitrogengeneratorer, som er Air Products norske hovedprodukt, består av avanserte membraner — tusenvis av tynne, hule kunststoffibre som henter nitrogen ut av luften og bruker den til å legge et beskyttende «teppe» over eksplosjonsutsatte installasjoner til sjøs.

Selve membranene produseres av en amerikansk fabrikk i Air Products-konsernet, mens generatorene og alt rundt produseres og settes sammen i Norge.

Les også:

...til CO2

— Vår søsterbedrift i St. Louis i Missouri har forsket på membranens egenskaper i et samarbeid med SINTEF og NTNU. Med samme metode som vi allerede bruker på nitrogen, kan den nye membranen skille ut CO2, forklarer Cantero.

Membranen blir ifølge Cantero viderebehandlet i Norge, som gjør den spesielt egnet til å skille ut CO2. — Dette er et utviklingsprosjekt på sementfabrikken Norcem i Brevik hvor CO2-holdig gass skal behandles. Det er dannet et konsortium der nevnte NTNU, Norcem, samt DNV GL i Nederland og Oslo er med, sier Cantero.

Air Products jubler etter å ha vunnet tittelen Årets Sørlandsbedrift i 2014. Nå kan det bli mer jubel, dersom prosjektet med CO2-rensing blir en suksess. Foto: Kjartan Bjelland

Les også:

Søknad til Gassnova

Han forteller videre at søknad om støtte til prosjektet allerede er sendt statsforetaket Gassnova, som blant annet støtter prosjekter som driver teknologiutvikling for fangst, transport og lagring av CO2 fremover.

— Søknaden blir godkjent før sommerferien, så da går vi i gang til høsten, sier Cantero.

— Blir godkjent?

— Med de aktørene vi har på laget, hvor vi har fått til fase 1, får vi til fase 2 også. Air Products kom inn i prosjektet etter en annen leverandør ikke fikk det til, svarer Cantero.

— Så dere er ikke enerådende?

— Det er en ny membranteknologi, men vi konkurrerer med andre selskaper som har andre teknologier. Selv mener vi membranteknologien både er robust og miljøvennlig, sier Cantero.

Les også:

To års testfase

Hele prosjektet frontes av Norcem, men før teknologien kan slippes, gjenstår imidlertid en testfase på to år som til slutt godkjennes av Gassnova. Deretter kan Air Products i Kristiansand jobbe videre med teknologien.

— Snakker vi et månelandingsprosjekt?

— En involvert i prosjektet spurte hvorfor man skulle dra til månen når man kan dra til Brevik, svarer Cantero og ler, men legger til at han ikke jubler før alt er på plass.

Air Products vil uansatt ha nok å gjøre dersom prosjektet blir en suksess og han får starte med å rense utslippene fra skipsfarten.

— Hvis du hadde samlet verdens totale skipsflåte og sett på den som én nasjon, ville den vært verdens sjuende største forurenser, sier Cantero.