Statsministeren, finansministeren og sentralbanksjefen sto fredag frem på rekke og rad for å avdramatisere situasjonen for norsk økonomi. De hadde møtt hverandre for å diskutere virkningen av lavere oljeinvesteringer og halvert oljepris.

Formålet var tydelig å ta til motmæle mot alle krisemeldingene som har kommet de siste ukene.

Erna Solberg Foto: Audun Braastad

Statsminister Erna Solberg:— Regjeringen har allerede tatt viktige grep i forhold til en litt endret økonomisk sitauasjon.

— Vi har hele tiden visst at aktiviteten på norsk sokkel vil gå ned. Denne endingen er en ny normal. Og jeg understreker det: Det er en ny normal fremover at aktiviteten vil være litt lavere.

— Norsk økonomi er godt skodd for de omstillingene vi må gjøre.

Siv Jensen Foto: Rolf Øhman

Finansminister Siv Jensen:— Utgangspunktet for norsk økonomi er meget godt. Det er noen som raskt tar i bruk ordet krise. Jeg vil understreke: Dette er ingen krise, og dette er heller ingen situasjon som kan sammenlignes med 2008/2009. Snarere tvert i mot.

— Vi skal til en ny normal. Det varslet Regjeringen allerede i budsjettet for inneværende år.

-For øyeblikket mener vi statsbudsjettet er godt tilpasset den økonomiske situasjonen.

Øystein Olsen Foto: Terje Pedersen

Sentralbanksjef Øystein Olsen:— Veksten i 2015 blir svakere enn i de årene vi har bak oss. Så er det fortstatt slik at vi ser for oss at veksten tar seg opp igjen de neste årene.

— Vi tegner ikke noe krisebilde for økonomien fremover, snarere er det slik at norsk økonomi fremstår som robust.

— Oljeæraen er ikke over. Vi har lagt til grunn at oljeprisen vil ta seg opp igjen.

Men budskapet var også at omstillinger er krevende, at noen vil miste jobbe og at det er tungt for dem som blir rammet

Spådde den "nye normalen"

Aftenposten spurte Solberg hvorfor hun legger inn ordet "litt" når hun omtaler endringene i økonomien.

— Den store omstillingen, som dreier seg om lavere investeringer i oljesektoren, har vært varslet lenge, og den det ble tydeligere i fjor vår om at vi kom inn mot en ny normal. Dette er hovedbildet, sier hun.

Solberg flytter seg frem til det dagsaktuelle.

— Så har vi på toppen av dette fått et oljeprisfall som forsterker det. Men det er ikke en grunnleggende stor endring etter budsjettet, men en forsterking av den utviklingstrenden vi allerede forutså i budsjettet, sier hun.

Solberg sier hensikten med møtet var å avstemme Regjeringens og Norges Banks syn på situasjonen i norsk økonomi. Og det stemte bra, sier hun. Norges Bank ga ingen særskilte råd til Regjeringen, var budskapet fra trekløveret.

Kriseorientert

Siv Jensen sier det slik om møtet med sentralbanksjefen:

— Vi har en ganske lik oppfatning om at det er en lenge varslet omstilling vi nå går inn i. Det er ingen krisetegn, og vi har en solid økonomi til å møte det med.

- Synes du det er for mye krisesnakk nå?

— Det er ikke så veldig rart at det blir mange oppslag av store utslagene i kronekursen og oljeprisen. Tidvis er det jo veldig kriseorientert.

Les også: