— De som flytter kommer neppe tilbake, sier Markussen. Han er president i NITO, den største fagforeningen for ingeniører i Norge.

Torsdag hørte Nito-presidenten topper fra oljebransjen og politikere diskutere fremtiden for norsk olje- og gassbransje på en kaffebar under Arendalsuka. Debattantene ble som ventet ikke helt enige om hvor lang fremtid bransjen har. Flere pekte imidlertid på at nedgangen bransjen opplever for tiden er en korreksjon, og at olje- og gass vil være svært viktig i lang tid.

Dramatisk nedbemanning

— Vi tror på norsk sokkel. I dag startet det fysiske arbeidet med Johan Sverdrup-feltet. Det skal produsere i over 50 år. Mange av dem som skal jobbe der er ikke født ennå, sa direktør for anskaffelser i Statoil, Jon Arnt Jacobsen.

Debattpanelet på den lille kaffebaren i Pollen i Arendal. Fra venstre: Debattleder Finn Langeland, Jon Arnt Jacobsen fra Statoil, Stein Lier-Hansen fra Norsk Indutri, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Ola Elvestuen (V), Karl Erik Schjødt-Pedersen fra Olje og Gass.og Jørn Eggum fra Fellesforbundet.

— Bransjen er syklisk. Vi skal over på fornybarsamfunnet, men det tar tid. Nå er det store kutt i og det er dramatisk for dem det rammer, sa stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fra Evje og Hornnes. Han pekte på at Kristiansands-regionen rammes spesielt hardt med nedbemanningene i National Oilwell Varco og MHWirth. Rundt 2000 slutter i disse to selskapene til sammen.

— Det er krevende tider for alle det gjelder, sa Ropstad.

Det blir en dramatisk nedbemanning resten av året

Stein Lier-Hansen i NHO-foreningen Norsk Industri sa at 30.000 jobber er borte fra bransjen til nå. Han spår at 10.000 til 20.000 forsvinner neste år.

- Det blir en dramatisk nedbemanning resten av året, og det bedrer seg ikke før etter 2017, sa han.

Nybegynnere

Mange av dem som opplever kuttene på kroppen er Trond Markussens medlemmer. Han har allerede merket stor pågang fra Stavanger-kanten og fra Sørlandet. Når 1500 NOV-ansatte kommer ut på arbeidssøkermarkedet om få måneder blir trøkket fra Agder et helt annet. Allerede er ingeniørledigheten doblet i Aust- og Vest-Agder.

— Mange av dem har aldri søkt en jobb før. De ble rekruttert rett fra skolebenken til sin første jobb. Derfra har de gått videre fordi deres kompetanse har blitt etterspurt. Så må de nå, kanskje i en alder av 40 - 50 år, begynne å søke jobber og gå til Nav, sier Nito-presidenten. Han forteller at de har hjulpet Nav i Stavanger og Bergen for hvordan de skal ta imot ingeniørene.

— Nav har ikke visst hva de skal gjøre. I disse regionene har de ikke hatt en ledig ingeniør innenfor dørene på mange år. Vi hjelper dem med å fortelle hva de kan gjøre for at ingeniører skal benytte kompetansen sin på andre områder, sier Markussen.

Han synes det er skummelt for mange regioner om Navs råd er å si at det finnes jobber i andre regioner.

Da mister distriktet mye kunnskap

— Vi er redd bransjen kutter så mye at kjernekompetanse forsvinner. De som forsvinner ut av petroleumsnæringen blir gjerne i andre bransjer resten av livet. Kompetanse er ferskvare. Det samme gjelder de som flytter. Kuttene merkes på et geografisk lite område. De som drar ut av regionen kommer neppe tilbake. Da mister distriktet mye kunnskap, sier Markussen.

Når Fædrelandsvennen har skrevet om ledigheten blant ingeniører har Nav i Vest-Agder opplyst at det finnes muligheter for dem som kan flytte på seg.

— Det bør heller skapes muligheter lokalt, sier Markussen. Han spår at oljebransjen vil ansette mange om tre til fem år. I mellomtiden bør kommuner og stat hjelpe.

Ikke bare rør

— Nå har bransjer og kommuner som til nå har slitt med å få tak i riktig kompetanse en stor mulighet. Det bør satses på omskolering og bedriftsintern opplæring, noe staten bør støtte med mer penger. En ingeniør fra oljebransjen kan brukes til mye, innen både vei, bygg, vann og avløp - men de må ha noe opplæring til det. Et rør er ikke bare rør, sier Markussen.