Nye beregninger viser at britene sitter på enorme mengder gass bundet i skifer, men det er fortsatt for tidlig å si hvor mye som er utvinnbart.

Den britiske regjering har uansett latt seg besnære av amerikanernes suksess med å utvinne sine gigantiske skifergassforekomster. Nå vil man stimulere til investeringer i egne skifergassformasjoner for å redusere avhengigheten av importert gass etterhvert som de britiske gassfeltene i Nordsjøen tømmes.

I forrige måned presenterte finansminister George Osborne et forslag om å halvere skatten for skifergassinntekter fra 62 til 30 prosent, og kalte det nye skatteregimet for verdens mest sjenerøse.

— Skifergass er en ressurs med et enormt potensial til å gjøre Storbritannias energimiks bredere. Jeg ønsker at Storbritannia skal være en leder i skifergassrevolusjonen, fordi den har mulighet til å skape tusenvis av jobber og holde gassregningene lave for millioner av mennesker, sa Osborne da han presenterte forslaget.

Fordi britiske husholdninger stort sett varmer opp husene og koker sin mat på gass, er gassprisen av stor betydning for den enkelte forbruker.

Fersk rapport

Storbritannia har flere skifergassformasjoner, blant annet en stor kalt Bowland. I slutten av juni kom British Geological Survey (BGS) med en rapport om potensialet i denne formasjonen som satte fart både på politikerne og industrien. Bare Bowland-formasjonen i det nordlige og sentrale England ble anslått å inneholde 37,7 trillioner kubikkmeter gass. Britiske medier har påpekt at dersom man klarer å utvinne 10 prosent av dette, som er dagens utvinningsgrad for amerikansk skifergass, tilsvarer det Storbritannias totale gassforbruk i 47 år.

Jarand Rystad i Rystad Energy tror dette er for optimistisk, og mener at en utvinningsgrad på noen få prosent er mer realistisk. Han er uansett "ganske positiv" til potensialet i skiferfeltet, men påpeker at det trolig ikke vil være i produksjon før tidligst om 10 år. Langvarige undersøkelser gjenstår før man kan fastslå hvor lønnsomt det vil være å utvinne gassen.

— Egentlig er Bowland-formasjonen for grunn til å gi gode produksjonsegenskaper, men overtrykk kompenserer til dels for dette. Den har god porøsitet, men har mer foldinger og sprekker enn amerikanske skiferfelt, og dette gjør at det kan være vanskelig å kontrollere hvor gassen blir av etter at den er frigjort fra skiferen, sier Rystad.

- Truer ikke norsk gasseksport

Norge eksporterer nesten en tredel av sin gass til Storbritannia, men Rystad har liten tro på at britisk skifergass vil true norsk eksport.

— Skiferutvinning er svært serviceintensivt og derfor dyrt. Konvensjonell norsk gass fra felt med store forekomster og ferdig utbygget infrastruktur vil fremdeles være meget konkurransedyktig mot det britiske markedet, sier han.

Det er ikke bare kvaliteten og lønnsomheten på skifergassen som kan sette en stopper for den britiske regjerings drøm om et skifergasseventyr. Det råder fortsatt usikkerhet om miljøkonsekvensene av metoden som blir brukt for å utvinne gassen, såkalt fracking. Blant annet er det stor frykt for forurensning av grunnvannet.

«Frack off»

En miljøaksjon med det fyndige navnet «Frack off» er dannet, og aksjonister som nylig forsøkte å stanse selskapet Cuadrillas boring i Balcombe West Sussex, ble arrestert.

I tillegg sliter det konservative regjeringspartiet også med å samle helhjertet støtte fra alle sine egne, fordi noen av skifergassformasjonene strekker seg under konservative kjerneområder i vakre Dorset, Sussex og Kent. Her bor mange i pittoreske landsbyer og på herregårder, og de færreste av dem ønsker gassindustri på sin egen dørstokk. Det ble oppstyr da finansministerens svigerfar, Lord Howell, nylig foreslo at «fracking" burde konsentreres til de mer fattigslige og øde områdene i nordøst.