Røde Kors definerte situasjonen i Ukraina som en krig allerede i starten av forrige uke. Det åpner muligheten for at nedskytingen av flyet og andre hendelser i landet kan etterforskes som krigsforbrytelser, melder NTB.

— Denne krenkelsen av folkeretten kan muligens være en krigsforbrytelse, sier Pillay i en uttalelse mandag.

Hun beskrev nedskytingen av flyet med 298 mennesker om bord som en forferdelig handling.

— Alt kommer til å bli gjort for å sikre at alle som begår alvorlige brudd på folkeretten, herunder krigsforbrytelser, blir rettsforfulgt, uansett hvem de her, påpeker FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Pillay lover en grundig etterforskning av eventuelle brudd på internasjonal rett da flyet 17. juli ble skutt ned over en del av Ukraina som kontrolleres av prorussiske separatister.

Les også:

Kamper rundt vrakstedet

I helgen hindret kamper på vrakstedet nederlandske og australske etterforskere i å granske MH17-styrten. Etterforskerne skal etter planen sikre bevis og gjenværende levninger på området der flyet gikk i bakken.

Ifølge nederlandske myndigheter forsøkte 26 rettsmedisinske eksperter nok en gang å komme inn på området mandag, melder nyhetsbyrået AP. Like etter klokken 12 måtte de imidlertid gi opp nok en gang. Kamper i byen Sjakhtarsk hindret etterforskerne i å ta seg de rundt 30 kilometrene videre til vrakstedet.

En full gransking av hva som skjedde med MH17, har ennå ikke kommet i gang. Amerikanske og ukrainske myndigheter mener det finnes bevis for at prorussiske separatister øst i Ukraina skjøt ned flyet — trolig ved en feil. Dette blir avvist fra separatisthold.

Fortsatt ligger det levninger etter flere døde passasjerer på området.

Les også:

Flyet gjennomhulet av splinter

Ukrainas nasjonale sikkerhetstalsmann Andrij Lysenko hevder samtidig at data fra flyets ferdskriver viser at MH17 styrtet som følge av et massivt, eksplosivt fall i kabintrykk, skriver nyhetsbyrået AP.

Årsaken til dette var at flyskroget ble gjennomhullet av en rekke splinter.

Lysenko sa mandag at splintene kom fra en missil. Ferdskriveren er sendt til Storbritannia for videre undersøkelser.

Les også:

Over 100.000 på flukt

En FN-rapport som ble offentliggjort mandag, slår samtidig fast at minst 1129 mennesker er drept og 3442 såret i kampene øst i Ukraina bare siden april. Over 100.000 mennesker har flyktet fra volden.

Ukrainske regjeringsstyrker erobret byen Slavjansk i Donetsk-provinsen 5. juli da de prorussiske opprørerne måtte slå retrett. Opprørerne trakk seg tilbake til Donetsk by. Ifølge FN-rapporten er det en urovekkende ansamling av tunge våpen i sivile områder i Donetsk.

Det gjelder også i byen Luhansk i republikken ved samme navn øst for Donetsk.

Både artilleri, stridsvogner, raketter og missiler er utplassert, i henhold til FN.

— Bruken av tunge våpen i områder som er omringet av offentlige bygg, øker. Internasjonal rett må respekteres, minner Gianni Magazzeni om.

Han leder FNs overvåkning av situasjonen i Ukraina.