— Opprørerne trodde de traff et ukrainsk militærfly, skal en opprører «i en høy stilling» ha uttalt til det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP), samtidig som han innrømmet at opprørerne stod bak nedskytningen av MH17-flyet som ble skutt ned nær byen Donetsk for to uker siden.

Kilden skal ha ønsket å forbli anonym fordi han har direkte kontakt med den innerste sirkelen av opprørsledere i Donetsk, og motsier deres offisielle linje - at de ikke har noe med nedskytningen å gjøre.

Videre skal kilden ha fortalt at en enhet basert i hjembyen til avsatte president Viktor Yanukovych, bestående av både russere og ukrainere, er involvert i å ha skutt opp en BUK-missil nær Shizhne.

Observerte missil-transporten

De prorussiske opprørerne nekter blankt for at de står bak nedskytningen, men blir stadig utfordret av beretninger fra beboere og observasjoner gjort av journalister i området. APs journalister var tilstede i området da nedskytningen skjedde, og beskriver følgende hendelsesforløp:

— Det var lunsjtid da tanksen som transporterte fire bakke-til-luft-missiler rullet inn i byen og parkerte på Karapetyan Street. Samtidig ble passasjerene som skulle fly med MH17 sjekket inn 2400 kilometer til vest.

Mye militærutstyr var på vei gjennom byen denne dagen, men det skal ha vært vanskelig å gå glipp av det klumpete missilsystemet kjent som Buk M-1.

Tanksen skal ha stoppet foran APs journalister. En mann med en særegen russisk aksent skal ha sørget for at journalistene ikke filmet. Tanksen kjørte deretter videre til en ukjent destinasjon midt i det østlige Ukraina.

— Tre timer senere, 10 kilometer vest for Snizhne, hørte befolkningen høye lyder. Og de så biter av metall og kroppsdeler «regne» fra himmelen, skriver APs journalister.

Etterforskningen settes på vent

Ukraina kjemper fortsatt mot prorussiske seperatister i den østlige delen av landet. I går mistet en ukrainsk ordfører livet, og en annen ble utsatt for granatangrep.

13 personer, to av dem barn, ble søndag drept i kamper mellom prorussiske separatister og regjeringssoldater i Gorlivka øst i Ukraina.

BBC melder at internasjonale krimteknikere søndag måtte utsette arbeidet de hadde planlagt på grunn av kamphandlinger i området.

– Det foregår kamper, og vi kan ikke ta sjansen, sier Alexander Hug, fungerende leder for Ukraina-gruppa fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) som overvåker stedet.

En gruppe på 30 nederlandske kriminalteknikere er på plass i Ukraina. Den australske statsministeren Tony Abbott opplyser at 49 australske politifolk også er der. Malaysia bidrar med 68 politifolk, skriver NTB.

– Målet er å finne ytterligere levninger. I tillegg skal de se på vrakbitene på stedet, og om mulig finne informasjon som kan brukes av ekspertene, sier Australias statsminister Tony Abbott.

Det har vært forhandlinger med de prorussiske opprørerne, som kontrollerer området, for å sikre adgang for kriminalteknikerne og politifolkene. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) bistår med gjennomføringen og kommunikasjonen med opprørerne.