Tor Henning Ramfjord fra NOV er spent på nedturens varighet. Foto: Torstein Øen
Anita S. Dietrichson fra Næringsforeningen velger å se positivt på utfordringene. Foto: Torstein Øen
Multisalen var full under Sørlandets olje- og offshorekonferanse. Og sannelig ble det folksomt i Kildens foajé i pausen også. Foto: Torstein Øen

— Veien blir til mens du går. Dette er veldig usikkert, og kanskje blir det ikke så galt. Men selvsagt må man tilpasse seg markedet. Dette minner om situasjonen i 1987. Forskjellen er at den gang sendte politiske beslutninger oljeprisen utfor, denne gangen er det det kommersielle, sier Bjarne Skeie om Tom Fedogs spådom om 30-40 prosent bemanningskutt hos boreteknologileverandørene.

LES OGSÅ:

Det er pause i Sørlandets olje— og offshorekonferanse og i Kildens foajé vrimler bransjefolket. Fedogs dramatiske varsel diskuteres.

Multisalen var full under Sørlandets olje- og offshorekonferanse. Og sannelig ble det folksomt i Kildens foajé i pausen også. Foto: Torstein Øen

Tom Fedog selv har gjennomført foredraget sitt, forsyner seg med litt frukt og tar det hele med ro.

— Det var på tide at noen sa det. Alle vet jo at det må bli kutt, kommenterer han.

Prisleie

— Reduksjonene kommer nok, men ikke nødvendigvis i et slikt omfang. Vi går inn i et par spennende år. USA leter etter det riktige prisleiet og personlig håper jeg det heller skal være 90-100 dollar enn 60-70 dollar, mener Torstein Bringa fra Future Production.

— Anne Grete Ellingsen og andre har vel rett i at dette er en gyllen mulighet for flinke teknologileverandører?

— Absolutt.

Anita S. Dietrichson fra Næringsforeningen velger å se positivt på utfordringene. Foto: Torstein Øen

Anita S. Dietrichson fra Næringsforeningen velger å se det positive.

— Når vi utfordres, skjerper vi oss. Blir vi nyskapende nok, vil vi komme styrket ut av denne nedturen. Jeg håper bare at bølgene ikke blir altfor store, sier Dietrichson.

Produktutvikling

Vidar Robstad minner om både finanskrisen og situasjonen i 2001. — Alt skulle ned. Det er et spill, dette. Når det gjelder denne konferansen, merker jeg meg at mange bedrifter ikke lenger benytter muligheten til å gjøre seg lekker i arbeidsmarkedet, men heller fokuserer på produkt- og teknologiutvikling.

Arild Hestås driver Ressurspartner, som har skaffet leverandørindustrien utallige fagfolk de siste årene.

— Man må tåle både opp- og nedturer. I 2014 var aktivitetsnivået relativt høyt, men det skal nok bli slakkere i 2015, antar han. Så legger han til:

— Jeg hadde sans for det Carl Lieungh i Sevan Marine uttalte i Fædrelandsvennen før jul.

Og dermed kan Fædrelandsvennen bringe følgende uttalelse på nytt: «Dette er den sjette nedturen i løpet av mine 30 år i bransjen. «Denne gangen er det annerledes», hører vi hver gang. Men det som skjer, er at både oljepris og aktivitetsnivå treffer en bunn, for så å ta seg opp igjen. Så må vi huske at for 90 prosent av verdens land er det bra med billigere olje, så det er positive aspekter ved dette, også.«

- Svare for seg

Tor Henning Ramfjord fra NOV er spent på nedturens varighet. Foto: Torstein Øen

Så dukker Tor Henning Ramfjord fra NOV opp der Fædrelandsvennens utsendte står.

LES OGSÅ:

— Nei, jeg vil ikke kommentere bemanningsreduksjonene hos MHWirth. Hvert selskap må svare for seg. Det vi alle er spente på nå, er lengden på denne nedgangssyklusen. Alle kjemper for å skli over. Varer den ikke for lenge, kan det faktisk være sunt, kommenterer Ramfjord.