LILLESAND: — Jeg må innrømme at jeg satte havregrøten fast i halsen da jeg leste dette. Lillesand kommune har budsjettert med et utbytteresultat på 900 millioner. Dette resultatet innebærer at vi får 6,4 millioner kroner mindre i inntekter enn vi har budsjettert med for 2013, sier økonomisjef Marianne Tovsen i Lillesand kommune.

I torsdagens Fædrelandsvennen kommer det frem at Agder Energi gikk med et overskudd på 700 millioner kroner i 2012. Av dette går 620 millioner som utbytte til eierne. Kommunene får 340 millioner, mens Statkraft tar resten.

For Lillesand var resultatet betydelig under det forventede. Økonomisjefen frykter nå at kommunen må kutte stillinger.

— 6,4 millioner tilsvarer omtrent 12 stillinger. Økonomien i Lillesand er anstrengt og organisasjonen er allerede pålagt store kutt i 2013. Dette kommer på toppen av det. Spørsmålet blir da om vi kan øke kommunens inntekter på andre måter, eller om vi må kutte. Jeg er redd for følgende dette kan få for tjenestetilbudet. Det er heller ikke positivt for motivasjonen til de ansatte, sier Tovsen.

Kommunen har lagt til grunn et utbytte på 20,5 millioner kroner.

Dramatisk

Oppslaget i dagens Fædrelandsvennen førte til hektisk møteaktivitet på rådhuset i Lillesand. I et skriv rådmannen har sendt til ordfører Arne Thomassen og kommunens sektorsjefer blir meldingen omtalt som dramatisk for kommunens drift.

"Vi vil presisere at dette er et resultat og utbytte som enda ikke er vedtatt i selskapets generalforsamling. Vi er dessuten svært overrasket over å måtte lese om slikt i avisen heller enn å få direkte beskjed fra selskapets styre. Vi kommer tilbake med mer informasjon når vi får bedre oversikt over situasjonen", skriver rådmann Jan Henning Windegaard og økonomisjef Tovsen i brevet.

Ifølge Tovsen har Windegaard tatt kontakt med Knutepunkt Sørlandet, som skal møtes senere torsdag.

— Rådmannen har bedt om at dette blir tatt opp som en sak i Knutepunkt Sørlandet. Dette berører jo alle kommunene på Sørlandet, om enn i forskjellig grad, sier Tovsen.

Kristiansand 3 mill. under budsjett

Rådmann Tor Sommerseth i Kristiansand opplyser at resultatet er noe mindre enn kommunen har budsjettert med.

— Med forbehold om at jeg husker riktig, så tror jeg at utbyttet er 10 prosent lavere enn beløpet vi la til grunn. Så forskjellen er ikke dramatisk, sier Sommerseth.

Han anslår at kommunen har budsjettert med rundt 35 millioner kroner i utbytte, mens resultatet ble 32 millioner.