- Min jobb er å drive dette selskapet så lønnsomt som mulig. Uten noen skrupler, sa konserndirektør Tom Nysted da han presenterte Agder Energis resultat for 2012. Av et overskudd etter skatt på 700 millioner, går 620 millioner som utbytte til eierne. Av dette går 340 millioner til kommunene, mens Statkraft tar resten.

- Det har vært et utfordrende år, så vi er tilfredse. Vi er ikke meget tilfredse, men tilfredse ut ifra de rammebetingelsene vi har hatt, sa Nysted.

Til sammenligning var overskuddet 450 millioner i 2011. ## Billig strøm

tabell1sp.ai

På grunn av overproduksjon av strøm både i Norden og resten av Europa, kunne strømkundene i fjor glede seg over billig strøm.Kraftbransjen opplevde at spotprisen på strøm sank gjennom året. Fra 36 til 21 øre per kwh.

- Med så mye fornybar energi i Tyskland, kan du nesten få betalt for å ta imot strøm i de periodene der sol og vind går for fullt, sier Nysted.

Likevel har altså Agder Energi klart å skaffe seg inntekter på 8,7 milliarder.

- Vi har hatt dyktige folk som har disponert vannressursene på en god måte, sier Sigmund Krosslid, styreleder i Agder Energi.

I tillegg til høy produksjon av strøm, har Agder Energi også dradd nytte av at de solgte Los Bynett og Sopran.

Selskapet forventer at strømprisene vil stige i 2013, og at de dermed vil få høyere inntekter fra kraftsalget.

Til tross for at strømprisene har falt, investerer Agder Energi likevel i nye anlegg. I Setesdal bygges nå Brokke Nord/Sør, en utbygging som øker kraftproduksjonen i Otra med 175 gwh (nok til 9000 husstander).

I Iveland har de lyst en kraftutbygging ut på anbud. Hvis denne utbyggingen kommer i gang, vil kraftproduksjonen øke med 140 gwh.

- Dette gir en større mulighet til å utnytte vassdraget, sier økonomidirektør Pernille Kring Gulowsen.

- Hadde dere satt i gang dette, hvis dere hadde visst hvordan prisene ville utvikle seg?

- Jeg tror både Brokke og Iveland vil stå seg i det lange løp. Hvis vi ikke tar disse investeringene, er jeg redd for at Agder Energi vil fase seg helt ut, sier Nysted.

I tillegg til at Agder Energi investerer, forbereder de seg også på en konsolidering i bransjen med hel eller delvis fusjon mellom kraftselskaper.

- Jeg tror den må være gjennomført i løpet av et par år. Det jeg ser, er at Statkraft må bli den store spilleren internasjonalt. Så må det være tre — fire selskaper på de neste plassene. De vil stå for en betydelig verdiskaping, og de mindre selskapene vil søke seg til disse, sier Nysted.

De kommunale eierne i Agder Energi har vært i samtaler med Skagerak Energi i Skien for å sondere muligheten for en fusjon.

Viktig inntekt

Flere har allerede budsjettert med at Agder Energi ville gå med et overskudd på 700 mill. Mange steder sikrer utbyttet kommuneøkonomien.

- Det må være en betydelig avkastning fra selskapet. Hvis ikke, gjør ikke vi jobben vår overfor innbyggerne, sier Helge Sandåker (Ap), ordfører i Marnardal.

Rundt en tidel av inntektene til Marnardal kommer fra Agder Energi. Det er i landstoppen blant norske kommuner.

- Dette er ganske enkelt. Vi må ha en avkastning på rundt fire prosent av selskapets verdi. Hvis ikke, kunne vi like godt hatt pengene våre i banken.