Både tilhengere og motstandere sier at det er 10 — 20 personer i Kirkemøtet som ennå ikke har bestemt seg for om de vil støtte at homofile får gifte seg.

— Blir det først en diskusjon, er det 20 personer som står på vippen, så det er relativt jevnt, sier Sara Moss, leder i Norges Kristelige Studentforbund, en organisasjon som støtter homofile ekteskap.

På den andre siden står Øivind Benestad som er enig i at det er helt åpent hva kirken gjør.

— Det kampen står om nå, er å overbevise de som ikke har bestemt seg. Det er vanskelig å tallfeste, men jeg vil tro det står om rundt tjue personer.

Det møter 116 på Kirkemøtet.

Kompromissuvilje

Biskopene har kommet med det de mener er et kompromiss i saken: Kirken sier nei til å vie homofile, men ja til forbønnsliturgi. Det var dette Presteforeningens sentralstyre gav sin støtte til i forrige uke.

Øivind Benestad tror hverken motstandere eller tilhengere vil gå med på det. De vil ha en avgjørelse om homofile får gifte seg i kirken.

— De som står på mitt standpunkt vet at dette bare vil være en midlertidig løsning før man eventuelt får flertall for vigselrett. Den andre siden vil være misfornøyde fordi man aksepterer borgerlig inngåtte ekteskap, men ikke vil endre kirkens bryllupsliturgi.

Benestad mener biskopene prøver å ufarliggjøre saken ved å si at den dreier seg om liturgi og seremonier.

— Dette er mye mer enn liturgi. Det vil påvirke kirkens lære fra søndagskole til konfirmantundervisning og ha konsekvenser for både undervisning og forkynnelse på alle nivåer. Så det er en manipulerende overforenkling å late som om dette bare er prestenes problem.

Enig

Heller ikke tilhengerne av homofile ekteskap liker kompromisset.

— Det er ikke en god løsning, men bare en utsettelse av det som er uunngåelig. Den norske kirke kommer ikke utenom å vie homofile, så sant den ikke vil miste vigselsretten, sier Sara Moss.

- Hvordan mobiliserer dere nå for å sikre dere flertallet?

— Det har jeg ingen kommentar til.

Prost i Arendal, Kolbjørn Gunnarson, er en av de som håper Kirkemøtet sier ja til at homofile får vie seg i kirken.

— Kirken har kommet til at det er mulig å ha to syn, og i Norge er det lov å inngå ekteskap med en av samme kjønn. De som synes det er legitimt, må ha anledning til å utøve den handlingen. Det har de ikke i dag.

Flertall

Andre saker har tidligere blitt avgjort av Kirkemøtet med knapt flertall for de som sier nei til homofile ekteskap.

— Vi jobber aktivt for at det skal skje igjen og er aktive på mange plan. Vi deltar i debatten og korresponderer og snakker sammen, sier Øivind Benestad.

— Hvordan skal dere overbevise de som ikke har bestemt seg?

— Vi har ikke lagt opp en stram strategi. Vi er usikre på hvordan ting utvikler seg, og det er viktig å gå fram med visdom.

En undersøkelse Fædrelandsvennen utførte i oktober, viser at fem prosent ville melde seg ut av en kirke som vier homofile.

Konservative tror slaget er tapt

De har kjempet mot homofile ekteskap siden 90-tallet. Nå tror flere konservative slaget er tapt.

Redaktør i avisen Dagen, Tarjei Gilje, er enig i at det kan bli et lite flertall for at kirken fortsatt sier nei til å vie homofile. Men på sikt tror han at homofile får gifte seg.

— Det kan hende at saken blir utsatt et år eller to, men kreftene som jobber for, er sterkere enn de som jobber mot.

Han tror ikke biskopenes forslag om forbønnsliturgi er noe annet enn en omvei.

— Hvis kirkemøtet går inn for forbønn, men ikke vigselsliturgi, tror jeg at vi innen tre - fem år vil ha en vigselsliturgi også.

Den konservative grupperingen innen kirken, Carissimi, mener det samme

— Kampen er kirkepolitisk tapt, og det var den i alle fall for ti år siden, sier talsmann Dag Øivind Østereng til Dagen.