FLERTALL: Åtte av biskopene sier ja til vigsler av homofile. Laila Riksaasen Dahl, Tunsberg (foran f.v.), Tor Berger Jørgensen, Sør-Hålogaland (Bodø), Helga Haugland Byfuglien (Bispemøtets preses), Ingeborg Midttømme, (Møre), Halvor Nordhaug, (Bjørgvin), Solveig Fiske, Hamar, Tor Singsaas, Nidaros (bak f.v.), Atle Sommerfeldt, Borg (Fredrikstad), Ole Chr. M. Kvarme (Oslo) Per Oskar Kjølaas, Nord-Hålogaland, Erling J. Pettersen, Stavanger, Stein Reinertsen, Agder og Telemark. Foto: Den norske kirke
PRESSEKONFERANSE: Biskop Tor Berger Jørgensen og preses Helga Haugland Byfuglien (midten) tilhørte flertallet, biskop Ingeborg Midttømme tilhørte mindretallet som ikke vil åpne for å vie homofile par i kirken. Foto: Kristin Ellefsen

OSLO: Torsdag ble det klart at Reinertsen tilhører et mindretall på fire i bispemøtet. Åtte av bispekollegene hans ønsker å vie homofile i kirken.

Flertallet ønsket å komme mindretallet i møte med et kompromiss hvor kirken samler seg om en forbønnsliturgi for homofile som er viet borgerlig.

Dette var heller ikke akseptabelt for mindretallet, som foruten Reinertsen bestod av Ingeborg Midttømme, Ole Christian Kvarme og Halvor Nordhaug.

Forskjellsbehandling

Saken har vært svært vanskelig for kirken. For flertallet er kompromissforslaget vanskelig, fordi det fortsatt vil innebære en forskjellsbehandling av homofile og heterofile par. Enkelte har tatt til orde for å la alle ektepar inngå borgerlig vigsel og deretter komme til kirken for å få velsignet forholdet sitt.

Mindretallet på bispemøtet har fremholdt at likekjønnet samliv ikke kan være et ekteskap etter kristen teologi. Derfor har de ikke ønsket verken vigsler eller en liturgi for forbønn.— Jeg synes det har vært en god og grundig prosess i bispekollegiet, med gjensidig respekt for hverandre. Men det har også vært krevende. Vi skulle avgi en læreuttalelse i luthersk tradisjon, med utgangspunkt i Skriften. Samtidig handler dette om mennesker som lever nå, og som må omtale med respekt. Til sist handler det også om den kirkelige enhet, hvordan vi møter hverandre når vi er uenige, sier Reinertsen.

Viktig enhet

- Si litt om det. Enkelte har truet med kirkesplittelse på denne saken.

— Vi har berørt dette i uttalelsen vår. For oss biskopene er uenigheten til å leve med. Vi ønsker fortsatt å ha et sakramentalt fellesskap med hverandre og vil stå sammen som kirke, sier Reinertsen.

Her kan du laste ned uttalelsen fra bispemøtet (ekstern lenke)

Han sier en delt innstilling var å forvente når det har vært delt innstilling tidligere både i Lærenemnda og Samlivsetisk utvalg

- Hvorfor er det vanskelig for deg å akseptere en forbønnsliturgi?

— Grunnen er at en forbønnshandling vil virke som en aksept. Når man ber for et ekteskap, aksepterer man det som er. Derfor blir det vanskelig å gå til dette skrittet.

- Av hensyn til enigheten

Til tross for at flertallet av biskopene ønsker å la homofile få gifte seg i Den norske kirke, går de inn for et forslag som innebærer forskjellsbehandling. Om forslaget vedtas, må homofile par først gifte seg borgelig. Deretter må de komme til kirken for å få en forbønnshandling.

- Hvorfor det?

— Dette foreslår vi i et forsøk på å komme i møte de som er uenige med oss. Dette har vært en vanskelig sak i kirken. Men vi vet at for noen av dem som vil akseptere homofile ekteskap, er dette likevel en løsning de kan godta, sier biskop Tor Berger Jørgensen, som tilhørte flertallet på torsdagens bispemøte.

Han ber folk som har engasjement for saken sette seg ned og lese uttalelsen i sin helhet.

— Vi mener dette er en god uttalelse, som bringer diskusjonen videre. Men den løser ikke alle knutene, dessverre.

Kirkemøtet i april

Saken ble aktualisert for kirken av den felles ekteskapsloven som trådte i kraft i 2009. Den norske kirke har vigselsrett, men har bare hatt en liturgi for vigsel av mann og kvinne.

Enkelte prester har foretatt såkalte forbønnshandlinger for homofile ektepar. Men disse har måttet inngå selve ekteskapet i Rådhuset, og prestene har vært pålagt å utføre forbønnshandlingen slik at den ikke ligner en ekteskapsinngåelse.

I februar 2013 gikk bispemøtets samlivsetiske fagutvalg inn for at homofile skal få gifte seg i kirken. Utvalget var delt, men preses Helga Haugland Byfuglien tilhørte flertallet som gikk inn for dette.

Etter bispemøtets innstilling torsdag, skal saken drøftes videre i Kirkerådet før Kirkemøtet gjør endelig vedtak. Saken sluttbehandles tidligst på Kirkemøtet i april 2014.