— Det ukentlige møtet med rådmannen skal vi alle tre delta på. Det er nytt. Slik får alle samme informasjon, og vi får nokså lik mulighet til å styre og finne løsninger på politiske saker, sier KrFs Brynjulf Aagesen.

Før helga kunne han blitt ordfører, men han trakk seg. Flertallet bestående av KrF, Høyre, Frp og Venstre kastet kortene og overlot til Ap og Sp å finne ordfører.

Aagesen tror ikke velgerne hans er bitre over at Mykjåland fortsetter.

— Nei, nå får de akkurat det jeg skisserte i valgkampen, et bredere styre. Jeg gikk ikke til valg som ordførerkandidat, sier han.

Enige mandag kveld

Mandag kveld ble alle partier enige om en løsning og et valgteknisk samarbeid. Det er enighet om at Gro-Anita Mykjåland (Sp) fortsetter som ordfører i full stilling. Opprinnelig krevde Krf at hun reduserte til 60 prosent.

Aps Sig Tove Aasen fortsetter som varaordfører, mens KrFs Brynjulf Aagesen blir leder for det nye tjenesteutvalget (sammenslåing av levekårsutvalget og teknisk utvalg). Begge får ti prosent stilling hver.

Samtidig får Frp en representant i tjenesteutvalget, mens Høyre og Venstre sikres plass i formannskapet.

— Alle partier får sentrale verv. Ingen holdes utenfor. Det blir å jobbe sammen fra sak til sak, uten noe flertall på forhånd. Det er ikke uvanlig i kommunene, særlig i de små. Men vi er enige om det viktigste, nemlig at vi må kutte i den kommunale driften slik at vi kan bygge opp en buffer til senere bruk, sier Mykjåland.

Kutt var KrFs fremste valgkampsak og Mykjåland har ingen problemer med å være enig.

Kommunegrensene

Nei til kommunesammenslåing var KrFs andre store sak. Det er i øyeblikket helt åpent hva som vil skje med den saken.

— Vi vil forhandle med Vennesla parallelt med at vi utreder hvordan vi skal greie oss alene. KrF vil vente med å forhandle med andre. Dette avgjør det nye kommunestyret. Vil ikke de oppnevne forhandlingsutvalg og gi forhandlerne mandat, blir det jo ikke noe, sier Mykjåland og Sig Tove Aasen.

Det nye kommunestyret får kommunesammenslåing på bordet i desember-møtet. I øyeblikket er det ingen klare flertall.

— Men velgerne har jo vært tydelige, selv om valget ikke var noen folkeavstemning. KrF har doblet oppslutning på sin motstand. Så sammenslåing sitter mye lenger inne enn før, sier Mykjåland.

Både hun og Aasen og Aagesen er klare på at det ikke vil bli kommunesammenslåing i Iveland uten at innbyggerne har blitt hørt i en folkeavstemning.

Senterpartiet, KrF og Ap har samlet 14 av 17 kommunestyrerepresentanter. De to store partiene kan i dag ikke si noe om hvor de vil kutte i driften. Men det er snakk om millionkutt. Iveland kommune går mot 3,5 millioner i underskudd i år.

Fra alle tre bygdene

Men én ting vil både Aagesen, Mykjåland og Aasen snakke om. Det er hvor gode venner de er og hvor godt samarbeid de skal ha. Den siste uka med forhandlinger og brudd har skapt tendenser til fronter ute blant folk.

Da kan det kanskje være en fordel at de tre kommer fra hver sin av de tre kretsene som historisk har knivet i Iveland. Aasen kommer fra Skisland i Skaiå krets, Mykjåland fra Vatnestrøm og Aagesen fra Birketveit krets.

  • Det blir å jobbe sammen fra sak til sak, uten noe flertall på forhånd.

  • Sammenslåing sitter mye lenger inne enn før.