Ole Magne Eliassen i Stray og Co Eiendomsmegling AS har 30 prosent av markedet i Vennesla. Han avviser krise, men sier det tar lengre tid å selge enn før. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

VENNESLA: — Så lenge vi selger godt og prisene holder seg, er det bare muligheter, mener jeg. Da er det mer å velge i enn noen gang, sier megler Ole Magne Eliassen i Stray & Co Eiendomsmegling AS.

Ole Magne Eliassen Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Kuttet prisen og håperEkteparet Sunniva Myhre og Håvard Heggland i Blåveisstien 4 i Smååsane merker at boligkjøperne i Vennesla bruker lenger tid på å bestemme seg og at det er tøffere å selge.

De har hatt huset ute for salg i 50 dager. Nylig reduserte de prisen fra 3,49 millioner til 3,29. — Vi gjorde det for å trigge markedet. Vi har hatt fem fantastisk flotte år i Vennesla, men vi vil nærmere besteforeldrene til guttene våre og har kjøpt enebolig på Dvergsnes. Vi er ikke nervøse, men det er litt kjedelig når vi ikke blir ferdig med denne eiendomshandelen, sier de.

Sunniva Myhre og Håvard Heggland skulle gjerne solgt huset med utleiedel på Smååsane. Etter femti dager har ikke én interessert vært på visning. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Fikk rådEkteparet kjøpte enebolig med utleiedel for fem år siden. Dermed fikk de bygd opp egenkapital til å investere i enebolig i byen.

— Vi har ikke hatt én på visning ennå. Byfolk må få øynene opp for mulighetene i Vennesla. Her fikk vi råd til det vi ikke hadde råd til i byen, sier ekteparet.

For ti år siden var det bare 18-20 boliger til salgs i hele Vennesla. I 2011 passerte man 60. Nå er det altså over 200 til salgs. Det er historisk. Aldri har tilbudet vært større.

— Vi var bekymret på 60, på 100 og 150. Men vi har ligget alt for lavt. Nå er vi noe for høyt i forhold til perfekt balanse, sier Eliassen.

76 salg

Det er solgt 76 eiendommer til nå i år, i hele fjor ble det omsatt cirka 170 i Vennesla. Prisene er stabile, hverken opp eller ned.

— Det eneste vi merker er at ting tar lenger tid, og vi må jobbe mer med hvert salg. Egentlig er tilbudet så godt og prisene så lave at Vennesla bør bli attraktivt for flere, sier Ole Magne Eliassen, som har solgt fire eiendommer bare denne uka.

Kollega Jarle Sagedal hos Sørmegleren er den andre store aktøren på eiendomsformidling i Vennesla. De to aktørene har cirka 30 prosent markedsandel hver.

Sagedal bekrefter Eliassens inntrykk.

— Det er veldig mange tilbud i markedet, men vi hadde 16 salg i mai. Det tar lenger tid, ellers er ting bra, sier han.

Les også:

Les også:

Strammet inn

Begge er opptatt av banksikkerhet. De sier det merkes kraftig at myndighetene i fjor økte kravene til egenkapital og innførte krav til nedbetalingstid.

Banksjef i Sparebanken Sør Vennesla, Steinar Larsen, sier det er strammet inn for å sikre at folk ikke kjøper ting de ikke kan betale.

— Vi anbefaler folk med mye gjeld om ikke å kjøpe ny bolig før den første er solgt. Sånn er det blitt, og det sinker nok salgene noe, sier han.

Larsen har ikke registrert at flere enn før får økonomiske problemer som følge av tregere eiendomsmarked og havner i krise.

I snitt tar det nå 106 dager å selge en bolig i Vennesla, ned fra 113 dager. Dette er omtrent dobbelt så lenge som for få år siden. Gjennomgående er objekter nede på flatene i Vennesla mye mer lettsolgte enn eiendommer i boligfeltene på heiene.

Ikke bekymret

Utviklingssjef i Vennesla kommune, Aslak Wegge, er ikke bekymret over 201 usolgte boliger

— Ikke så lenge det er god omsetning. Det er når ting stopper opp, det er fare på ferde. Det er en stor mulighet for lokalsamfunnet at vi nå har både gammel og nytt, eneboliger og leiligheter i alle deler av kommunen til salgs samtidig, sier han.

Kommuneplanen legger opp til behov for 120 nye boliger hvert år i Vennesla. De siste årene har det vært bygget mellom 100 og 150. Toppåret var 2011 da det ble tatt i bruk 148 nye boliger i Vennesla. Deretter har boligbyggingen gradvis sunket. I fjor ble det tatt i bruk 107 nye boliger i Vennesla kommune.

Det er store utbygginger på gang. På Hunsøya planlegges over 400 boliger, nord i sentrum over 300 leiligheter. I tillegg kommer Smååsane og en del mindre boligfelt rundt i kommunen

- Trenger en bank til

Eiendomsmegler Ole Magne Eliassen mener en ekstra bank i Vennesla vil skape et bedre eiendomsmarked.

— I dag handler mye om sikkerhet, særlig for førstegangsetablerere. Det er ikke tvil om at banker ser ulikt på ting. Som frittstående megler, merker jeg det, sier Eliassen.

Han mener en ny bank i Vennesla ville ført til mer konkurranse om kundene, men også bedre rådgivning og vurdering.

I dag er det bare Sparebanken Sør som har bank i Vennesla. Nordea har lagt ned den tradisjonelle filialen, men beholdt et rådgivningskontor mot kundene sine.

— Ofte er småbankene mer fleksible enn storbankene. De vurderer kunden, ikke bare tallene, sier Eliassen.

Banksjef i Sparebanken Sør Vennesla, Steinar Larsen, avviser at hans bank er strengere enn andre.

— Det er 18 kilometer til Kristiansand, og vi lever i en knallhard konkurranse om kundene. I fjor kom myndighetene med nye krav til egenkapital og nedbetalingstid. Det er strammet inn betydelig og er likt for alle banker.