VENNESLA — Alt ligger til rette for at Hunsfos Fabrikker kan begynne å tjene penger. Det tekniske og produksjonsmessige apparatet på bedriften er godt. Markedet finners der ute. Og med økt fokus på marked og salg skal bedriften begynne å tjene penger. Gå med overskudd.Per Fodnæss (50) overtar som administrerende direktør på Hunsfos Fabrikker i Vennesla i april, etter et par uker med overlapping sammen med avtroppende Yngvar Undall. Fodnæss vedgår at han som ny Hunsfos-sjef nærmest er forpliktet til å legge for dagen en optimistisk tone.- Men hvis jeg ikke hadde trodd at Hunsfos har muligheter for å lykkes, så hadde jeg heller ikke sagt ja til denne jobben, sier han. Har tapt én milliard.

Ifølge opplysninger som styreleder ved Hunsfos, Morten Pedersen, ga i intervju med Dagens Næringsliv for et par uker siden, skal de sveitsiske eierne ha tapt rundt én milliard kroner siden de overtok Hunsfos i 1999. Ifølge samme hjemmelsmann skal bedriften ha gått med overskudd bare én gang i perioden fra 1960 og fram til i dag. Det var i 1995.- Jeg kommenterer ikke dette. Men det er en kjent sak at bedriften har vært gjennom turbulente tider, og at eierne, Cham Paper Group, har brukt både tid og penger på bedriften, sier Fodnæss.I stedet for å skue bakover, er han opptatt av det fundament som nå er lagt for videre drift ved Hunsfos, og de muligheter det gir.- Planen for de kommende tre år er basert på at Hunsfos skal gå med overskudd, og at eierne etter hvert skal få penger tilbake, sier han. Lang fartstid.

Per Fodnæss kom nå fra stillingen som sjef for Norsk Pellets, men har før det lang fartstid fra papir- og emballasjeindustrien. Bl.a. fra amerikanske Sonoco, der han i flere år hadde ansvar for salg og markedsføring. Spørsmålet om han ville bli sjef på Hunsfos dukket opp i fjor høst.På det tidspunkt var den siste omstillingsprosessen ved Hunsfos kommet så langt, at man så behovet for økt satsing på salg og markedsføring av spesialpapiret fra Hunsfos. Det er bl.a. papir til emballasje av matvarer, og det er papir som brukes inne i sigarettpakningene. Avispapir og tapet er historie.Omstillingsprosessen i fjor førte til ytterligere effektivisering.- Virkningene kom ut over høsten, og i fjerde kvartal var inntektene større enn utgiftene. Det er dette fundamentet vi skal bygge videre på, sier Per Fodnæss.Tekst: Olaf Lorentsenolaf.lorentsen@fvn.no - 38 11 32 13