KRISTIANSAND: Lørdag ettermiddag fant Tollvesenet i Kristiansand en 38 år gammel kvinne liggende i bagasjerommet på en Renault Clio som kom fra danskeferja. Nå får kvinnen søke politisk asyl i Norge.

— Hun mener seg forfulgt i hjemlandet Georgia, og la seg i bilens bagasjerom fordi hun visste at visumet hennes var utgått. Hun var redd for å bli avvist på grensa, opplyser jourhavende politiadvokat ved Agder politidistrikt, Carl Henning Leknesund, til fvn.no.

Heftig forelegg

I bilen satt to litauiske menn på 50 og 51 år. De oppga at de var turister, og at de skulle være i Norge i to dager. «Ferieturen» ble imidlertid langt dyrere enn de hadde regnet med.

De må betale 12.500 kroner hver, og blir innen kort tid fulgt ut av landet.

— De kommer til å få et ganske greit forelegg for å ha tatt henne til landet uten at hun hadde gyldig visum. Dette har de vært klar over, sier Leknesund.

Både mennene og kvinnen har vært i politiets varetekt etter at bilen ble vinket inn på havna. Det skal ha kommet fram sprikende forklaringer i avhørene av de tre, men det skal være på det rene at den ene av mennene er en nær venn av kvinnen. Han har litauisk pass, men er opprinnelig russer og har bodd i Georgia.

- Sliten og medtatt

  • Mennene har ikke noen interesse av å være her. De skulle transportere kvinnen til et trygt land for å søke asyl. De kommer til å reise fra landet når de blir løslatt, sier Leknesund, som ikke betegner hendelsen som menneskesmugling.

— Vi kan ikke utelukke det. Men det har vi ikke fått bevist, sier han.

Kvinnen har selv opplyst at hun hadde ligget i bagasjerommet i fem timer før hun ble funnet. Bagasjerommet skal ha vært svært varmt og kvinnen hadde kun en lite vannflaske å forsyne seg av.

— Vi skjønner ikke hvordan hun fikk plass i den lille bilen, sa vaktsjef ved Tollvesenet Region Sør, Ellinor Vedal, til fvn.no lørdag.

— Hun framstår som sliten og medtatt, dels på bakgrunn av forholdene hun reiste fra også, sier Leknesund.

Til Oslo

Siden Norge er det første landet kvinnen søker tilhold i, blir hun ikke sendt ut av landet igjen.

- Vi har ikke avdekket at hun har gjort noe straffbart. Hun blir transportert til Oslo i påvente av Utlendingsdirektoratet sin behandling av asylsøknaden, sier politiadvokaten.

Hele familien til kvinnen skal være politiske aktivister. To av brødrene hennes har fått politisk asyl i Frankrike.