ARENDAL: – Vi fikk melding nærmest samtidig fra politi, AMK og Hovedredningssentralen om at det hadde skjedd en alvorlig ulykke, og at én person var savnet. Vi gikk raskt til posisjon og da vi kom fram skjønte vi at en person sannsynligvis var druknet, forteller Andersen.

Redningsskøyta, som er stasjonert i Arendal, var på et oppdrag lengre øst da meldingen om ulykken kom. Som eneste operative dykker i hele regionen, var det viktig å komme raskt til stedet.

– Når en person har vært savnet i opp mot 15-20 minutter under vann er det ingen som lever og det ligger i kortene. Tiden er viktig for å ha håp om å kunne gjenopplive folk og da teller hvert minutt, sier Andersen.

(Artikkelen fortsetter under artikkelen)

Foto: Ernest Boswarva. Det tok opp mot 20 minutter før redningsskøyta var på plass og da ble et søk raskt satt i sving.

– Da vi kom til stedet gikk jeg i sjøen. Jeg fikk posisjon for hvor det var sannsynlig at personen var og startet søk på bunnen og vi fant personen i løpet av tre minutter, sier Andersen.

Da personen ble funnet var dykkere fra Kristiansandsregionen brann og redning stasjon Kristiansand på vei til Arendal for å bistå, men dykkerne fikk beskjed om å snu da Andersen hadde funnet 36-åringen. Kort tid etter at mannen ble hentet i land ble han kjørt til sykehus, og etter kort tid erklært død.

– Fra vårt ståsted føler vi at operasjonen fungerte så godt som det kunne. Tid det tar før vi er der og varslingsrutiner blant aktuelle etater er veldig viktig, sier Andersen.

Skarp sving før ulykken

Vitner som fvn.no har vært i kontakt med så den raske speedbåten få sekunder før ulykken. Båten holdt da høy fart mot stedet hvor ulykken skjedde. Ulykken skjedde like etter at båten hadde passert Tromøybroa, og båten skal da ha gjort en skarp sving.

De tre som overlevde hendelsen svømte til land ved egen land, men det er ikke klart hvorfor fjerdemann ikke klarte å komme seg i sikkerhet.

Politiet etterforsket mandag kveld ulykken, men ønsket ikke å gå ut med detaljer om etterforskningen. Ved 20-tiden bekreftet politiadvokat Morten Bolager Formo at noen av personene som var med i båten er formelt siktet etter ulykken.