KRISTIANSAND: — Det har vært noen gode mengder som har kommet ned, for å si det sånn, konstaterer vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kristian Gislefoss, til fvn.no.

I Vest Agder pøste regnet ned og forårsaket oversvømmelser i både øst- og vestgående løp i Banheitunnelen i Kristiansand, samt i flere titalls kjellere. Både store bedriftslokaler og sentralarresten i Kristiansand ble rammet av regnværet i går. - Vi har jobbet på skift i hele natt, sier brannmesteren.

Det er likevel Konsmo i Audnedal kommune som tar kaka når det kommer til nedbørsmengde. De topper landsstatistikken med 51,7 millimeter nedbør i løpet av 24 timer.

Her er landets topp fem:

1. Konsmo: Totalt: 51,7 mm. Dag: 42,5 mm. Natt: 9,2 mm.

2. Byglandsfjord: Totalt: 45,8 mm. Dag: 24,7 mm. Natt: 21.1 mm.

3. Nelaug: Totalt: 43,8 mm. Dag: 18,6 mm. Natt: 25,2 mm.

4. Lista: Totalt: 34,2 mm. Dag: 33,4 mm. Natt: 0,8 mm.

5. Kjevik: Totalt: 33,2 mm. Dag: 21,8 mm. Natt: 11,4 mm.

— Dette er de fem i Norge som topper nedbørsstatistikken fra klokken 06 i går tidlig og til klokken 06 i dag tidlig, og som vi har observasjoner fra, vel og merke, påpeker meteorologen.

Dermed kan det være at andre steder har fått mer nedbør enn Konsmo, men at disse ikke er registert hos Meteorologisk institutt.

Vannkaos: Oversvømmelse skapte store problemer i Baneheitunnelen torsdag ettermiddag. Foto: Jon Anders Skau

Trolig blir ikke de tallene toppet i løpet av de første par dagene, for nå viser værprognosene bedring i sør.

Bedrer seg

— Det går sakte, men sikkert mot slutten. Det verste er over. Dere vil få vesentlig mindre nedbør i dag enn dere fikk i går, sier Gislefoss og forklarer:

— I går var det frontnedbør, altså et lavtrykk som passerte og ga mye nedbør. I dag er det mer bygepreg på nedbøren.

Noe som ifølge prognosene vil resultere i mellom 5-10 millimeter nedbør i løpet av dagens spredte regnbyger. Det ser i tillegg ut til at det blir færre regnbyger på lørdag enn fredag.

— Jeg skal ikke utelukke solglimt innimellom bygene heller, smiler Gislefoss og tror søndagen vil by på stort sett oppholdsvær og perioder med sol.