KRISTIANSAND: — Vi har kjørt i ett siden kvart over fem for å hjelpe oversvømte husstander og andre med vannproblemer, sier brannsjef Tor Anders Brøvig i Kristiansand fredag morgen. Da hadde karene hans hvilt fra litt over 02.00 til 05.00, før det var på igjen med nye runder.

— Men nå ser det heldigvis ut som det har roet seg litt, sier Brøvig. Ti mann har til enhver tid gått i skiftet, og de har pumpet ut vann fra rundt 20-30 kjellere bare fredag morgen.

— Nå skal du sove, kanskje?

  • Nei, jeg er på jobb til fem. Skulle regnværet ta seg opp igjen, kan det være vi får flere utfordringer. Så får en bare ta en litt tidlig kveld, sier han.

Sprengt

Kapasiteten hos brannvesenet var i lange perioder sprengt da regnet høljet ned over Kristiansand. Sent torsdag kveld begynte brannvesenet å få oversikt over omfanget.

- Vi er blitt bedt om å hjelpe mellom 30 og 40 husstander, men har oppfordret mange til å få hjelp fra private. Vi er blitt nedringt, sier vaktoperatør Anders Thorbjørnsen ved 110-sentralen i Arendal til fvn.no.

Folk har ringt fra store deler av sentrale Kristiansand torsdag ettermiddag, kveld og i løpet av natten. Området ved Grim og Dalane, samt et par adresser på Sødal karakteriseres som hardest rammet av brannvesenet.

Jobbet i hele natt

  • De ringer fra hele byen, men ikke øst for Varoddbroa. Folk er fortvilet, og det skjønner jeg jo, når man har fått kjelleren full av vann, sa Thorbjørnsen da regnværet stod på som verst tidlig torsdag kveld.

Les også: Ble målt 55 millimeter på 3,5 timer

Trolig er antallet husstander som har fått oversvømmelse langt høyere enn tallet brannvesenet sitter på, siden mange har ringt direkte til private redningsselskaper for å få hjelp.

I tillegg til vann, har mange fått opp kloakk fra overfylte kloakknett.

Regnet høljet fortsatt ned over Kristiansand sent torsdag kveld, og omfanget steg utover natten frem til omkring 02.00. (Artikkelen fortsetter under bildet)

FLOMMET INN: Om lag 400 kvadratmeter stod én meter under vann ved bedriften Metallkraft på Grim torsdag kveld. Brannvesenet klarte ikke å holde unna, tross sekker og pumpe. (Foto: Vegard Nekstad) Foto: Vegard Nekstad

Store styrker fra brannvesenet måtte klokken 19.30 rykke til bedriften Metallkraft ved Krossen. Der stod om lag 400 kvadratmeter under en meter vann.

Bildeserie: Se bildene fra vannkaoset

— Vi har kjørt inn en stor pumpe, men foreløpig har ikke vannet minket noe. Det kommer for mye vann inn til at vi klarer å pumpe ut. I tillegg jobber gravemaskiner på stedet, og det er lagt ut sekker for å tette igjen, sa Brøvig til fvn.no klokken 20.30. Situasjonen ble noe bedre utover kvelden, og mannskapet fra brannvesenet dro fra stedet i 22.30-tiden. Men pumpen ble stående igjen.

— De ansatte ved bedriften er blitt instruert til å bruke pumpen. Vannet øker i alle fall ikke lenger, så det holdes i sjakk, sier Brøvig.

Ved 07.00-tiden fredag morgen var alt vannet pumpet ut, og brannvesenet kunne hente pumpen.

  • Det er vanskelig å si hvor mye skader vannet har gjort, sier brannmesteren.

Pumper ut fra kjellere

Restverdibilen til brannvesenet har hele kvelden kjørt fra sted til sted i Kristiansand etter hvert som oppdrag kom inn fra 110-sentralen. Den har konsentrert seg om å pumpe vann ut fra kjellere.

— Den har kjørt på oppdrag hele kvelden. Vi har bare skiftet mannskap innimellom. Restverdibilen kommer til å kjøre utover natten så lenge det er behov, sier vaktoperatør Thorbjørnsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INN I GARASJE: På Grim kom vannet inn i garasjer og kjellere etter regnværet. (Foto: fvn.no-leser.)

Brannmester Brøvig beskriver regnværet som uvanlig kraftig.

— Det er ingen av oss som er tørre, for å si det sånn. Det var noen sinnsyke byger mens vi jobbet ved Metallkraft, sier han.

Fontene i celle

Politiet har torsdag kveld ikke fått inn mange meldinger om uværet, men har selv hatt problemer i eget hus. Torsdag ettermiddag kom store mengder vann inn i sentralarresten i kjelleren på Kristiansand politistasjon.

- Vannet stod opp som en fontene inne i en av cellene. Det var overvann, og i tillegg var det brudd på en ledning hos oss, sier operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Hans Petter Osaland, til fvn.no.

Les også: Baneheia-tunnelen var delvis stengt

Ingen personer satt på den aktuelle fengselscella da vannet strømmet inn. Politiet åpnet opp dørene, og ledet vannet ut i garasjen, hvor det er kapasitet til å ta unna store vannmengder.

— Dette gikk ikke ut over noen av de innsatte, opplyser Osaland.