KRISTIANSAND: Til tross for at fotoboksene har vært aktive 1300 timer mer i år enn i 2004, er nedgangen stor målt i antall bilister som har råkjørt.

— Vi er absolutt fornøyd og glad for at hastighetene er redusert. Det ser ut til at det er færre som kjører fort i år i forhold til i fjor, sier Oddmund Jensen fornøyd. Han er leder og koordinator ved trafikktjenesten på Agder (ATK), som har ansvar for kontrollene i fotoboksene.

Det står for tiden fotobokser på ni forskjellige steder i og rundt Kristiansand, og i løpet av årets første halvdel passerte over 1,6 millioner kjøretøyer boksene.

Av disse ble 1562 kontrollert (altså fotografert), åtte bilister ble anmeldt mens 862 fikk forenklede forelegg. Samme tall fra 2004 viser at av de 2028 som ble kontrollert ble 84 anmeldt og 1538 mottok forenklede forelegg.

— Det er gledelig, men vi er ikke så veldig overrasket, sier Jensen.

Han håper og tror at reduksjonen har sammenheng med at antallet aktive fotobokser har økt kraftig de siste årene.

— Håpet er at høy aktivitet skal gjøre at kjørende opplever alle fotobokser som «farlige» til enhver tid. Vi vet at jo flere kontroller vi har, jo færre bilister kjører for fort. Når vi har kontroller ser bilistene at det blinker. Dermed kjører de saktere, og i tillegg forteller de det til familie og venner. På den måten sprer det seg og folk sakker farten, mener Jensen.

Men selv om årets nedgang er stor, har han ingen tro på at fotoboksenes tall noen gang vil nærme seg null.

— Vi skulle selvfølgelig veldig gjerne ønske det, men det vil være utopi å tro det. Både veiene og bilene blir stadig bedre, så mange bilister føler nok det er blitt tryggere å kjøre fortere, mener Jensen.

Av de ni fotoboksene i og rundt Kristiansand er det den på Vesterveien som tar flest råkjørere. I løpet av første halvår 2004 knep den 567 bilister, mens den har fotografert 271 bilister så langt i år. Også fotoboksen på Klappane er aktivt i bruk, den tok 399 bilder i første halvår i fjor og har tatt 192 bilder frem til juni i år.

— Vesterveien er absolutt et sted hvor filmene raskt fylles opp, det er mange som kjører for fort der, bekrefter Jensen.

Men selv om mange blir tatt av fotobokser, mener Jensen at noen av de verste råkjørerne slipper unna fotoboksene.

— En av tingene som i veldig stor grad påvirker mange av de «vanlige» bilistene er frykten for å bli tatt. Men det er sjeldent at verstingene blir tatt. De vet hvor boksene står og sakker farten så de ikke blir tatt. Så speeder de på igjen, sier Oddmund Jensen.