— Hun er dødssyk og har fått beskjed om at hun bare har kort tid igjen å leve. Den tiden ville hun ha hjemme på Kløvertun, og ble utskrevet torsdag, forteller datteren Lil Tove Natali.

Familien satt i serviceleiligheten hennes på Kløvertun for å ta henne i mot. De skulle feire 20-årsdagen til barnebarnet, og alle gledet seg.

Vente

Først fikk de beskjed fra sykehuset om at ambulanse skulle hente henne klokka 15. Men tiden gikk. Lailas ektemann, Hans Tjervåg, ringte sykehuset ved 17-tiden for å sjekke hva som skjedde. Han fikk beskjed om at de bare måtte vente.

Jeg ble så lei meg, jeg ville bare hjem til familien.

I mens satt Laila alene i stolen sin på rommet sitt, og ventet.

— Jeg ble så lei meg, jeg ville bare hjem til familien, sier hun.

Klokken 1930 ringte sykehuspersonale og sa at det ikke ville bli noen transport med ambulanse enda på en stund, og at de gjerne måtte hente henne selv.

Da de kom til Lungeavdelingens post 1d fant de Laila gråtende på rommet sitt, hvor hun hadde sittet siden klokka 15. Hun er så svak at hun ikke kan gå selv. Hun fortalte at hun hadde spurt om å få låne en telefon for å ringe og gi beskjed om at hun var forsinket, og be om å bli hentet, men var blitt nektet dette.

Datteren Lil Tove Natali er fortvilet over behandlingen hennes dødssyke mor Laila Tjervåg fikk da hun ble skrevet ut fra Sørlandet sykehus torsdag. Foto: Reidar Kollstad

Lage krøll— Sykepleieren sa jeg ikke kunne ringe eller bestille taxi, for det ville lage krøll for ambulansen, sier Laila.

Assisterende avdelingsleder på Lungeavdelingen ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, Kurt Hatløy, sier dette:

— Når vi har bestilt ambulanse for hjemkjøring, hender det fra tid til annen at ambulansen blir opptatt med andre akutte oppdrag som må prioriteres først. Det skjedde her.

— Hvorfor fikk hun ikke låne telefon for å ringe hjem?

— Jeg vet ikke om det har skjedd. Men jeg vet at vi har telefoner pasienter kan låne, og har aldri hørt om at noen er blitt nektet det, sier Hatløy.

Veldig beklagelig

— Hva synes du om opplevelsen Laila Tjervåg hadde?

— Det er veldig beklagelig det som skjedde, særlig tatt i betraktning at hun er så syk, sier Hatløy.

Det er veldig beklagelig det som skjedde, særlig tatt i betraktning at hun er så syk.

Familien forteller at hjemturen ble smertefull for Laila Tjervåg. På grunn av kreftsykdommen har hun smerter, og det var vanskelig å sitte i familiens lille bil. Familien mener absolutt hun burde blitt fraktet på båre i ambulanse, men syntes det hadde gått alt for lang tid å vente allerede.

Frekt

— Da vi spurte en sykepleier om hvorfor hun ble etterlatt alene i en stol, svarte han bare frekt at hun var utskrevet, og dermed ikke lenger deres ansvar, sier Lil Tove Natali.

Hatløy kjenner ikke til at en slik episode skal ha forekommet torsdag kveld.

Sønnen, Tommy B. Nilsen, er sjokkert over den manglende omsorgen han mener sykehuset utviste overfor moren.

Kritiserer

— Hva er dette for slags pasientrettigheter? Alle på avdelingen visste hvor svak hun er, og så behandles hun slik, sier Nilsen. Han mener dette er et eksempel på problemer med samhandlingsreformen og utskriving av pasienter fra sykehus til kommunehelsetjenesten. Og kritiserer sykehuset for dårlig informasjon.

— Dette var en uverdig behandling av mamma, jeg synes det vitner om en kald omsorg, sier datteren Lil Tove Natali.