KRISTIANSAND: Et stort antall pressefolk, advokater, pårørende og overlevende etter terrorangrepene på Utøya og i Regjeringskvartalet er ventet til Oslo tingrett når det første fengslingsmøtet med Anders Behring Breivik som går for åpne dører starter klokken 11 i formiddag.

Leder av pårørendeforeningen etter tragedien på Utøya, Trond Blattmann, har vært svært kritisk til at fengslingsmøtet går for åpne dører. Han fryktet at det hele kom til et bli et sirkus, med Behring Breivik i hovedrollen.

— Det lille jeg kan se på tv tyder på at det er et sirkus. Hele landet er nå opptatt av det som skal skje. Folk har stått i kø i hele natt og NRK har et nedtellingsskjema på sine nettsider. Det sier litt om hva som nå blir dratt i gang, sier Blattmann.

Foto: Scanpix

Pårørende og interesserte

Allerede klokken åtte mandag morgen hadde flere journalister og fotografer møtt opp utenfor Tinghuset. Flere interesserte hadde allerede da stått timevis i kø for å sikre seg plass i en av salene der møtet overføres på videolink. Flere i køen er ikke direkte berørt av saken, men ville se med egne øyne hvordan gjerningsmannen fremstår. Andre mistet venner 22. juli.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med flere sørlendinger som overlevde massakren på Utøya. De fleste opplyser at de ikke skal overvære fengslingsmøtet. Det er Blattmann, som selv mistet sin sønn på Utøya, glad for.

— Det synes jeg er bra og fornuftig, sier Blattmann.

Kristine Hallingstad (20) fra Lillesand er en av dem som overlevende Utøya-tragedien. For henne var det ikke aktuelt å overvære fengslingsmøtet.

— Jeg er i gang med eksamenslesing og har fokus på det. Jeg har tatt et standpunkt om å holde det litt på avstand, slik at dette ikke skal prege hverdagen min i stor grad, sier Hallingstad til fvn.no.

Hun forteller at hun kommer til å følge litt med på nyhetsdekningen i kveld.

— Jeg kommer også til å følge med på hovedforhandlingene i retten, når saken kommer så langt, sier Hallingstad, som legger til at hun stort sett er enig i Blattmanns tanker om dagens fengslingsmøte.

- Ikke veldig problematisk

Jannice Arnesen (20) fra Kristiansand deler Auf-kollegaens oppfatning.

- Jeg kjente det rykket litt i nysgjerrigheten, men har bestemt meg for ikke å bruke spesielt mye energi på den mannen. Jeg er kontinuerlig inne på nettaviser til vanlig, så jeg kommer nok til å få med meg litt utover dagen. Men det er stort sett bare overskriftene, sier Arnesen.

Hun mener fengslingsmøtet burde vært lukket, men synes ikke det er spesielt problematisk at det ble åpent.

— I et fengslingsmøte er det stort sett kun dommeren som snakker. Sånn sett er det ikke problematisk. Men det er slitsomt å høre om han hele tida. Hver gang jeg ser en overskrift blir jeg dratt tilbake til Utøya. På en måte føler jeg vi er inne i rettssaken allerede, sier Arnesen.

Vil forklare sine handlinger

Behring Breivik har varslet via sin advokat at han ønsker å forklare hvorfor han mener hans handlinger var grusomme, men nødvendig.

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, tror likevel dagens fengslingsmøte ikke vil utvikle seg til et såkalt propagandasirkus.

— Jeg tror ikke dette vil bli et mediesirkus. Møtet vil få mye omtale, men et fengslingsmøte skal kun ta stilling til helt konkrete spørsmål, og det vil ikke være anledning til å granske motivene slik at Behring Breivik får snakke om sin verdensanskuelse slik de pårørende og overlevende naturligvis frykter, sier Stanghelle til sin egen avis.

Trond Blattmann er kritisk, selv om Behring Breivik trolig ikke får muligheten til å legge ut om sine motiver.

- Et åpent fengslingsmøte setter i gang en prosess. Det ser du jo nå. Det hadde ikke blitt sånn dersom møtet hadde gått for lukkede dører. Det jeg er opptatt av er de overlevende. Nå slipper han til for åpen rett. Jeg mener han først bør slippe til med sine tanker når rettssaken begynner, sier Blattmann.

Blandede reaksjoner

Reaksjonene fra de overlevende fra Utøya og pårørende til Behring Breiviks ofre på at han får møte i tingretten har vært blandede. Mens noen har uttrykt ønske om å delta under fengslingsmøtet og se gjerningsmannen i øynene, vil andre holde seg langt unna.

Ifølge informasjonssjef Irene Ramm i Oslo tingrett hadde rundt 30 pårørende og overlevende meldt sin interesse for å delta under fengslingsmøtet da fristen gikk ut forrige uke. I går meldte ytterligere 12 seg.

Alle de berørte som meldte seg på innen fristen, får plass i hovedsalen under dagens fengslingsmøtet. I tillegg er det mulighet for at flere kan overvære møtet på videooverføring til andre saler i Tinghuset.

AUF-medlem Torunn Kanutte Husvik sier hun ønsker å møte opp for å se Behring Breivik i øynene.

— Jeg vil vise ham at han ikke har vunnet. Jeg har vært på politiske møter dagene før fengslingsmøtet, og jeg skal på møter i dagene etter. Ugjerningen hans har ikke stoppet mitt engasjement. Vi står fortsatt med rak rygg, og det er viktig for meg å markere i nærheten av ham, sier hun til NTB.