Når Anders Behring Breivik møter i Oslo Tinghus mandag, vil retten være åpen for presse, pårørende, overlevende og publikum.

Tord Jordet, som er en av forsvarerne til Breivik, har uttalt at den siktede ønsker å bruke fengslingsmøtet til å forklare at handlingene hans var grusomme, men nødvendige.

Per Edgar Kokkvoll, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier til Aftenposten.no at han tror dommeren kommer til å stoppe Breivik raskt dersom han begynner å prate om noe annet enn fengslingsforholdene.

– Det er høyst uklart hva Breivik vil forsøke å gjøre, men det er dommerens oppgave å sørge for at han svarer på de spørsmålene han får, og at han ikke får lese opp fra sitt såkalte manifest. Det er ikke meningen at dette skal være et propagandasirkus, sier han.

Får neppe mye taletid

Kokkvold understreker at fengslingsmøtet stiller store krav til retten og til dem som skal sørge for at det ikke blir en talerstol for den siktede.

– Det vil være mennesker til stede her som har fått sine liv ødelagt. Dette er ikke bare en alminnelig rettssak. Det er en del av en tragedie som har rammet en hel nasjon, men først og fremst flere hundre familier, sier han.

Nils E. Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, synes det er vanskelig å si noe generelt om hvor lenge Breivik kommer til å få snakke før han blir stoppet.

– Jeg kan ikke tenke meg at dommeren tillater noe mer enn sist gang, da Breivik ble avbrutt da han ville prate om noe annet enn forholdene rundt fengslingen, sier han.

Referatforbud kan oppheves

Normalt gjelder referatforbud under fengslingsmøter. Fordi det kommer til å være veldig mange til stede i Tinghuset og fordi det ikke er sikkert at det kommer frem ting som ikke allerede er kjent, mener Kokkvold at referatforbudet kan komme til å bli opphevet.

– Dersom det kommer frem ting som kan forstyrre etterforskningen og som det er grunn til å hemmeligholde, er pressen forpliktet av et eventuelt referatforbud. Men det vil forundre meg om det gjør det, sier Kokkvold.

– Referatforbudet vil nok lempes på, men det kan komme frem opplysninger som kanskje ikke bør refereres offentlig, sier Øy.

Usikkert om foto

Når det gjelder fotografering, sier Øy det er absolutt fotoforbud som gjelder så lenge siktede ikke har samtykket til noe annet.

– Det er i utgangspunktet også ulovig å fotografere ham på vei inn i Tingretten. Det ble gjort sist gang, og da sa jeg at jeg ikke synes det er så farlig. Det er mulig noen kommer til å gjøre det denne gangen også, men i selve rettsmøtet vil jeg advare mot det, der gjelder et absolutt fotoforbud, sier Øy.

Heller ikke Kokkvold tror fotografering blir aktuelt.

– Breivik vil nok bli brakt til retten på en måte som gjør det vanskelig å ta bilder, sier han.

Kokkvold legger til at han håper rettsaken kan skje i verdig former og at pressen får verdige arbeidsvilkår.

– Men pressen er, i likhet med dommeren, forpliktet til å bidra til at dette ikke blir et propagandasirkus.

– Åpenhet har vært et mantra

Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten er utpekt av sekretariatet i Norsk Redaktørforening til å svare på eventuelle spørsmål dommeren måtte ha til pressen om opphevelse av referatforbudet.

– Jeg håper referatforbudet blir opphevet. Det er et åpent fengslingsmøte der det vil være til stede etterlatte, overlevende, presse og publikum. Det er positivt at et stort antall mennesker skal overvære dette, men derfor vil et referatforbud nok ha en mer symbolsk effekt, sier Stanghelle.

– Dette er en sak med enorm offentlig interesse. Åpenhet har vært et mantra etter 22.juli og behovet for informasjon er stort. Alt dette tilsier at det bør kunne refereres fra det første åpne fengslingsmøtet.

– Kan bli vanskelig

Stanghelle sier det ikke er noen grunn til å tro at det er nødvendig å legge frem opplysninger som er sensitive for etterforskningen.

– Dette er det første åpne møtet der den ansvarlige for tragedien møter ikke bare retten, men også publikum, mediene og berørte. Derfor er dette et viktig møte og et viktig skritt på veien mot endelig straffesak og dom, sier han.

– Kommer pressen til å etterkomme et eventuelt referatforbud?

– Ja, det er vanlig at norske journalister aksepterer et rettslig pålegg om referatforbud. Men gitt det store antallet forskjellige aktører her, kan det argumenteres for at et referatforbud blir vanskelig å gjennomføre hundre prosent.

Ikke rom for «kvasiideologiske taler»

Stanghelle tror dommeren kommer til å gi Breivik muligheten til å forklare sine handlinger i svært begrenset grad.

– Slik jeg ser det, er det helt uaktuelt at Breivik får bruke et ordinært fengslingsmøte til å holde en politisk forsvarstale. Han får anledning til å forklare seg om det som gjelder berettigelsen av fortsatt varetekt, men det virker som om han overvurderer hva et slikt fengslingsmøte er. Han får et visst rom til å forklare seg, men det er veldig langt fra det å få et visst rom til det å legge frem mer eller mindre kvasiideologiske taler, sier Stanghelle.