NEDLEGGES: Det borgerlige flertallet i bystyret vil legge ned Nøtteliten barnehage på Hånes. Foto: Kristin Ellefsen

KRISTIANSAND: — Høyre og Kristelig Folkeparti diskuterer som om Nøtteliten må legges ned. Det er ikke sant. Det er fullt mulig for de borgerlige partiene å snu. Men for å dekke inn lavere eiendomsskatt, så vil de legge ned Nøtteliten. Dere betaler prisen for lavere eiendomsskatt, sa Arbeiderpartiets Mette Gundersen til foreldre, ansatte og naboer på Hånes som måtte opp på folkemøtet tirsdag kveld, for å redde barnehagen som ble pusset opp til å møte fremtiden for bare fem år siden.

Verken Høyres Mette Roth eller Irene Solli fra KrF ville inn på noen diskusjon om eiendomsskatten. Men Solli mente at det var lett for Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret "å ikke være ansvarlig, og måtte ta upopulære grep."

Ba om tid

Mette Gundersen ba deretter de borgerlige partiene om å gi Nøtteliten ekstra tid.

— Mette og Irene, dere har barn selv. Gi nå i det minste disse foreldrene en sjanse til å omstille seg. Kan dere ikke si at barna skal få gå her fram til 2014, og at dere så vil vurdere å legge den ned? Vi kan heller ikke som arbeidsgiver være bekjent av at styreren får beskjed på telefon for noen få dager siden om dere vil legge den ned, sa Gundersen.

En plan for Hånes

Mette Gundersen tok også opp befolkningen på Hånes sin rett til å få velge en barnehage som er religionsnøytral.

— En skulle nesten tro at noen hadde en skjult plan for Hånes. Først skriver avisen om at det kommer det en privat skole ut hit (Oasen). Så vil de legge ned Nøtteliten slik at ungene kan overføres til Solkollen barnehage (Som eies av Filadelfia). Jeg har full forståelse for at dere reagerer. Selv om KrF og Høyre sier det er fritt fram for andre til å åpne muslimske eller andre religiøse barnehager, så sier vi nei, nei, nei! Vi skal ikke dit at barna våre skilles fra hverandre. Vi ønsker barnehager der alle barn kan føle seg hjemme, sa Mette Gundersen og høstet applaus fra salen.

Nok plasser

Leder for oppvekststyret, Høyres Mette Roth, slo fast at det er overdekning av barnehageplasser på Hånes.

— Hånes har overdekning. Denne barnehagen er pekt ut av rådmannen sammen med to andre barnehager. Og dette området har god nok kapasitet, sa hun.

NEDLEGGES: Det borgerlige flertallet i bystyret vil legge ned Nøtteliten barnehage på Hånes. Foto: Kristin Ellefsen

— Hvor er plassene? ba foreldrene om å få vite.- De er her og der, svarte Roth og garanterte at barna i Nøtteliten vil få plass i de kommunale barnehagene i området.

Helt på siden

KrFs Irene Solli mente også det var helt på siden å si at foreldrene fratas muligheten til å velge en livssynsnøytral barnehage.

— Vi ønsker mangfold. Solkollen barnehage følger barnehagelovens paragraf 1b, og de legger sine verdier til grunn. Både de private og kommunale barnehagene her i byen har det samme kristne verdigrunnlaget, sa Solli som gjorde unntak for én livssynsnøytral barnehage, der hennes barn gikk, samt Høietun barnehage.

— Alle barnehagene følger barnehageloven, og folk får søke barna deres dit de vil. Å si at det er andakter er helt på siden, sa Solli.

Gir ikke opp kampen

— Vi tror politikerne har fått nye opplysninger. Blant annet ser det ikke ut til at de har tatt høyde for utbyggingen på Lauvåsen, og det vil føre til et større behov for barnehageplasser, sier Erik Fredheim på vegne av foreldrene.

— Politikernes svar til oss i kveld var lite klargjørende og vi fikk mange unnvikende svar. Men vi har tro på at i alle fall Høyres representant tar med seg opplysningene de fikk her i dag, sier han.

— Dette møtet har tent en gnist i oss. Nå mobiliserer vi videre. Kampen er ikke over, sier Fredheim.