KRISTIANSAND: — Vi var forberedt på at det kunne ta noe tid før vi fikk godkjenning fra Utdanningsdirektoratet. Men fredag fikk jeg vite at godkjenningen er i orden. Nå er vi veldig fornøyde, sier Lars Agnar Rosten, administrativ leder i Filadelfia, som er en av menighetene bak den nye skolen. De to andre er Hånes Frikirke og Oasen Bibelsenter.

De tre driver i dag Oasen skole i Songdalen, som vil være modell for den nye grunnskolen. Mens Oasen i dag har 213 elever, er den nye skolen godkjent for 350 elever. Det store spørsmålet nå, er hvor den nye skolen skal ligge, og når den skal ta imot de første elevene.

— Vi har tidligere sagt at det er realistisk å starte opp i august 2014. Men når godkjenningen kom så raskt, er det absolutt teknisk mulig å starte i midlertidige lokaler høsten 2013. Vi leter etter en egnet tomt øst for Kristiansand, i området rundt Rona og Strømme, forteller Rosten.

Har ønsketomt

De tre menighetene har en bestemt tomt på ønskelisten, men Rosten vil ikke si hvor den er eller hvor langt unna de er en eventuell avtale. Initiativtakerne bak menigheten skal nå sette seg ned for å avklare skolestart.

— Hvis vi går for å starte opp fra høsten, har vi det veldig travelt. Første skritt er å rekruttere rektor for skolen. Ellers har vi materiellet og erfaringene vi trenger fra Oasen i Songdalen, så det skal ikke være vanskelig å få på plass. Vi må også finne midlertidige lokaler som vi kan få godkjent for skoledrift, sier Rosten.

Den nye skolen skal være gjennomsyret av kristen kulturarv og verdier, som initiativtakerne mener mangler i den norske skolen.

— Hovedgrunnen til at vi ønsker å starte denne skolen, handler selvfølgelig om det kristne grunnsynet. De kristne verdiene, etikken og moralen dette landet er bygd på, har bidratt til å gjøre Norge til verdens beste land. Nå ser vi at dagens regjering vil fjerne de kristne verdiene fra barnehager, skole og resten av det offentlige samfunnet. Vi mener det er veldig farlig å fjerne suksesskriteriene i samfunnet vårt, sier Rosten.

Samling med andakt

Elevene på den nye skolen vil merke godt at de går på en kristen skole. På Oasen skole i Songdalen, samles elevene til storsamling en gang i uka, der andakt, sang og vitnesbyrd står på programmet. Hver klasse starter også dagen med en historie, et ord eller en fortelling som bygger opp under de verdiene som er viktige for skolen, samt en bønn for dagen.

— Vi mener at det er viktig å lære om andre religioner også, og det skal elevene selvsagt gjøre på den nye skolen. Men det er lettere å møte annerledes tenkende om du vet hvor du selv står. Vi mener det blir helt feil å fjerne den kristne kulturarven helt fra skolen, sier Rosten.

— Hvem er målgruppen for den nye skolen?

— Alle som er opptatt av kristne verdier og det kristne budskapet. Alle er velkomne, og vi tror at vi ganske raskt kan komme opp i 350 elever. Kristiansand er en stor by. Det kan bli aktuelt å søke om utvidelse eller enda en skole dersom elevtallet stiger. Men i første omgang vil skolen starte opp med noen få klasser. Oasen skole er svært opptatt av å se hver enkelt elev, og det blir viktig for oss også på den nye skolen, sier Rosten.

Det er uklart om de første klassene vil være på barnetrinnet eller ungdomstrinnet.

Ikke storslagent

Hans egen menighet, Filadelfia, er i ferd med å bygge et storslagent bygg i Kvadraturen. Rosten tror ikke den nye skolen vil bli like storslagen.

— De økonomiske rammevilkårene for privatskoler er veldig krevende. Derfor har vi foreldrepenger som skal dekke det staten ikke dekker. Vi vurderer å få med investorer for å etablere skolen, men driften skal gå for egen maskin, sier han.

På Oasen skole betaler foreldrene maks 850 kroner i måneden per elev. Rosten har nå satt i gang en navnekonkurranse for å finne et egnet navn til den nye skolen, som til nå bare har gått under navnet Oasen øst.

— Det blir noe med Oasen, men det blir ikke Oasen øst. Vi leter etter et godt navn, sier Rosten.