Partibarometer- AUGUST Aust-Agder.ai
Randi Øverland (Ap) vil prøve å vippe sittende fylkesordfører Terje Damman (H) av pinnen. De to kjemper en hard kamp om å være største parti i Vest-Agder, men er avhengige av støtte fra blant andre KrF.

Høyre er det største partiet i fylkestinget i meningsmålingen som Respons har utført for Fædrelandsvennen. De får ti representanter, men får hard kamp fra Arbeiderpartiet som får ni.

— Jeg er overrasket over at vi ikke går mer fram, og det er nokså ubegripelig at folk ikke vil ha et skifte. Men det er kanskje fordi det ikke er noe fokus på hva som faktisk skjer i fylkespolitikken, sier Randi Øverland, Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat i Vest-Agder.

Partiet går fram fra forrige fylkestingsvalg og ligger omtrent på samme nivå som ved siste meningsmåling fra Respons .

Flertall

Øverland vil bruke en sterkere posisjon for Ap til å samle flertall i fylkestinget mot dagens fylkesordfører Terje Damman.— På levekår ligger Vest-Agder lavt og på stedet hvil. Andelen kvinner i arbeidslivet er elendig og har ikke forandret seg under dagens styre, sier Randi Øverland.

Hun mener også at Terje Damman må ta mye av ansvaret for at det i sommer har stått rundt 300 unge uten læreplass.

— Skal det være et skifte, må folk stemme på oss. Så jeg skjønner ikke at vi ikke får større gjennomsalgskraft, sier Øverland.

Vil fortsette

Dagens fylkesordfører, Terje Damman, mener meningsmålingen gir et tydelig signal om at de kan fortsette det borgerlige samarbeidet de har i dag. Nå har Høyre fylkesordføreren og KrF fylkesvaraordføreren.

Han mener Randi Øverland bør være svært forsiktig med å gi andre ansvaret for resultatene innen likestilling og levekår.

— Dette har vi hørt over lengre tid, og så vet vi at Arbeiderpartiets gruppe har vært med på politikken som er ført. Jeg mener det er gjort en god jobb, selv om det er mye igjen, og det kan virke som om velgerne er enige med oss i det, sier Damman.

Likestilling

Han trekker fram at de har hatt flere satsinger på likestilling, og at de nylig vedtok lim-planen (likeverd, inkludering, mangfold) der det er konkrete tiltak for bedre levekår og mer likestilling.

— Hva synes du om tallet på 300 uten lærerplass?

— Det er nok flere som er uten lærerplass nå enn tidligere år. Men det er ikke unormalt at det er mange uten læreplass på sommeren, og det er sendt ut mange tilbud i det siste. Så tallet er nok lavere nå, sier Damman.

KrF

Randi Øverland mener derimot at dette ikke er godt nok. Hun håper at de andre partiene, inkludert KrF, må samarbeide med dem.

Det sitter et stykke inne.

— Vi har hatt et godt samarbeid, så det skal noe til å snu det som fungerer bra. Men vi får se valgresultatet an og ha en vurdering på det, sier fylkesleder i KrF, Per Sverre Kvinlaug.

Partiet mister et mandat, men beholder sin nøkkelrolle i fylkestinget.

— Vi har hatt en økende oppslutning på meningsmålingene. Så vi er optimistiske og satser på et bedre resultat enn det vi hadde ved forrige valg.