I sommer stormet det rundt syvkjemper Ida Marcussen og trener Lukas Udelhoven etter et sportslig dårlig VM i Beijing.

Onsdag møtte Fædrelandsvennen den kontroversielle treneren for første gang etter en selvpålagt mediepause.

Her svarer han på spørsmål om VM, fremtiden og samarbeidet med Ida Marcussen.

— Hvordan er du fornøyd med prestasjonene til Ida i år?

— Høydepunktet var utvilsomt Universiaden, ikke bare fordi hun vant sølv, men også på grunn av innsatsen og fokuset hun viste. Det var en av hennes absolutt beste sjukamper i karrieren under vanskelige forhold. Nedturen kom i VM like etterpå. Vi fikk ikke med oss den positive følelsen fra precampen. Vi skal analysere nøye hvorfor vi ikke lykkes med det.

- Vi må tilbake til 2005 for å finne en sesong hvor hennes årsbeste på 5868 poeng var svakere enn i år?

— Dette har vært en typisk sesong hvor hun har manglet fem prosent. Det er ikke mye, men det utgjør forskjellen. Hun var i tidligere form enn hun pleier, og det så veldig bra ut, men de siste fem prosent fikk hun ikke ut.

- Hva er det du som trener i hovedsak har gjort feil i forhold i forhold til å få ut potensialet?

— Jeg burde beskyttet henne mer mot det presset og alvoret som kom utenfra. Det var en av årsakene til at ikke hun fikk ut sitt beste. Uten glede og flyt blir det tungt.

- Hva er dine sterke sider som trener for Ida?

— At jeg evner å se på henne som en hel person, og ikke bare ei jeg skal utvikle resultater med.

- Kan en trener fra Friidrettsforbundet få bedre resultater med henne?

— Over kort sikt, helt sikkert. Over lang sikt tror jeg på min vei.

- Er det en mulighet for at Ida velger deg bort som trener foran kommende sesong?

— Det håper jeg det er. Ida står helt fritt til å velge.

- Ville du i så fall støttet henne i det valget?

— Hundre prosent.

- Hvordan ville det føltes for deg personlig etter godt over ti år som treneren hennes?

— Da skal jeg være stolt over å ha fått være med på den reisen.

Trener Lukas Udelhoven vil gjerne fortsette samarbeidet med Ida Marcussen. Her trener de på Kristiansand stadion. Foto: Reidar Kollstad

— Ida har kalt etterspillet etter VM for en heksejakt. Føler du at noen er ute etter å skade dere?- De som vil skade oss har vært der hele tiden. Kunsten er å ikke gi dem makt til å gjøre det, men det er heller ikke enkelt å møte dem med et smil.

- Ida har varslet at hun ønsker å skjermes mer. Hva tenker du om det?

— Det er et veldig bevisst valg, og hun gjør det fordi det må settes en grense. Når kritikken går mot person med rene spekulasjoner for å lage historier av ingenting, er det allerede gått altfor langt. Spesielt det mediepresset hun opplevde under VM gir ikke mersmak. Det gjorde det vanskelig å fokusere på det positive og det sportslige.

- Er det en mulighet for at Ida legger opp?

— Jeg håper ikke hun gjør det. Hun har en lang karriere bak seg. Hun har kanskje ikke fått ut hele potensialet, men det må hun kanskje heller ikke? Det er et valg hun må ta med hjertet.

- Hva er sannheten bak lengdehoppet og 100 meteren Ida løp i Sør-Korea: Var dere krysstallklare overfor Friidrettsforbundet i forkant på at stevnet ikke var offisielt og at det var du som skulle måle/ta tiden?

— Dette var bare en formtest, og den var vellykket. Vi hadde en veldig god kommunikasjon med forbundet om det. Selve VM-kravet tok hun i et toppstevne i Tyskland året før.

- Hadde du noen betenkeligheter med at du som trener skulle måle/ta tiden når det var VM-billett som sto på spill?

— Null betenkeligheter når det bare var snakk om en formtest. Vi må kunne stole på hverandre. Hadde det vært en ordentlig konkurranse, kunne jeg selvsagt ikke måle selv. Vi var på jakt etter konkurranse og tok kontakt med både det koreanske og det asiatiske friidrettsforbundet, men dette viste seg å være det eneste vi kunne få til.

- Hvordan har du opplevd at det i kjølvannet av saken har blitt stilt spørsmål ved din integritet?

— Jeg er såpass suveren, og jeg vet hva jeg står for, og kan smile av det. Men det er tungt for dem som står deg nær, og det er ikke gøy å komme til fotballtrening og få rare kommentarer.

- Har du på noe tidspunkt i år mistet gløden og ønsket at du ikke var friidrettstrener for Ida?

— Ikke ett sekund, for jeg blir motivert av slik. Da får jeg enda mer lyst til å vise hva jeg står for, men samtidig må det ikke gå på bekostning av andre. Jeg har på ingen måte mistet troen verken på Ida eller det vi kan få til som team.

- Hvis Ida vil fortsette med deg som trener, kommer det til å medføre betydelige endringer i treningen/satsingen?

— Vi er veldig enige om det vi skal gjøre, hvordan vi skal gjøre det, og da gjør vi det med full innsats.

- Hva blir den viktigste endringen?

— Forholdet til en del pressefolk. Jeg vil ikke henge ut noen på trykk. Og så må jeg og Ida være tydeligere i kommunikasjonen med forbundet slik at vi unngår misforståelser.

- Hvordan er din motivasjon til å gå på en ny sesong med satsing mot Rio-OL?

— Motivasjonen er der, men i bunnen skal det være en veldig klar og tydelig filosofi som vi har tro på. Og ikke ved en filosofi som vi er påtvunget utenfra, slik det fort kan bli i en OL-sesong.

- Er det grunn til å frykte at Ida har deltatt i sitt siste VM/OL selv om hun ikke legger opp?

— I så fall fordi hun tar en positiv avgjørelse som ikke har noe alvor over seg.

- Føler du at dere blir behandlet urettferdig når Ida tross alt har kvalifisert seg for ti internasjonale mesterskap på rad?

— Vi har fått mye pepper. Om det er rettferdig eller ikke, får andre vurdere. Men Ida føler seg hetset.

- I toppidretten må man akseptere kritikk i media

Ronny Nilsen.jpg Foto: Åserud, Lise

Ronny Nilsen , sportssjef i Norges Friidrettsforbund, har ingen problemer med å forstå at Ida Marcussen har vært gjennom en tøff mediepåkjenning under VM.— Jeg kan forstå at det å være i et offentlig søkelys, der både media og organisasjonen din krever resultater, kan være tøft når resultatene ikke kommer. Men hun er ikke eneste som får mye kritikk, og så lenge man er en del av toppidretten, må man akseptere kritikk. Men hva man må forvente av kritikk og hva som er urettferdig, det er en hårfin balansegang, sier Nilsen.

— Ønsker dere at Ida skal tilbake på landslaget?

— Vi har alltid et ønske om å ha med de beste, men foran neste sesong er mye uavklart i forhold til økonomien, og derfor er det for tidlig å si hva vi kan bidra med, sier Nilsen.

- Utenfra ser det ut som det er lurt å finne ny trener

Benjamin Jensen i midten.jpg Foto: Kallestad, Gorm

Den tidligere tikjemperen Benjamin Jensen håper ikke Ida Marcussen legger opp.— Men sett utenfra, når man ser på resultatene, ser det ut som det er lurt å finne en ny trener, sier Jensen.

Han er likevel forsiktig med å være bastant.

— Vi må ikke glemme at livet er ganske komplekst, og at det kan være ting utenfor som påvirker resultatene som ingen av oss har det minste grunnlag for å uttale oss om.

— Har hun et uforløst potensial?

— Hun har jo trent kjempeseriøst og stått på som bare det. Jeg tenker at det er det. Jeg håper hun finner ut av det og kommer tilbake på et minst like høyt nivå. Hun er jo en tøffing, sier Jensen.