Dette er diplomet som Per Fronth har laget til Barack Obama.

OSLO/KRISTIANSAND: — For min egen del var det et veldig stort øyeblikk å se ham holde diplomet. Jeg er nesten litt tom for ord nå. Dette er noe man bare opplever en gang i livet. Nå kan jeg krysse av dette på listen, sier kristiansandskunsteren til NRK.Barack Obama ble torsdag ettermiddag overrakt Nobels fredspris i Oslo Rådhus. Sammen med prisen mottok han tradisjonen tro et diplom, utsmykket av årets Nobel-kunstner Per Fronth.

— Det er et personlig verk. Det forestiller mine barndomstrakter i Ny-Hellesund, sier Fronth.

Kunstverket er inspirert av Olavssundet i Ny-Hellesund, et sted som står kunstnerens hjerte nær. Per Fronth (1963) er nemlig født i Kristiansand og delvis oppvokst i Ny-Hellesund. Han arbeidet i omlag ti år som pressefotograf, før han startet karrieren som kunstner. I første halvdel av 1990-tallet flyttet han til New York, men vendte tilbake til Norge og Kristiansand i 2005. Fronth håper at diplomet han har utsmykket blir en påminner for USA's president.

— Det er prisen som er viktig her, men jeg håper og tror at diplomet kan være en påminner for presidenten. At det kan minne ham om betydningen av å ha fått Nobels fredspris, når han står overfor vanskelige avgjørelser i fremtiden, sier Fronth.

Kristiansanderen er den 18. kunstneren i rekken til å komponere fredsprisvinnerens diplom. Siden 1991 har diplomets utseende blitt fornyet hvert år, ved hjelp av et originalt innkjøpt kunstverk av en norsk samtidskunstner. Fronth ble utpekt som årets Nobel-kunstner i begynnelsen av oktober. Avgjørelsen falt ikke i god jord hos alle kunskritikere.

— Det er et fint diplom, men det er jo ikke representativt for norsk samtidskunst, sa kunsthistoriker og kunstkritiker Truls Ramberg til dimag.no.

— Det er forbausende at man ikke har lagt valg av kunstner på et høyt internasjonalt nivå som kan matche prisens status, sa kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke til dimag.no.