KRISTIANSAND: — Dersom byutviklingsstyret går inn for forslaget til Parkvesenet, er det slutt for Palmesus. Vi er ikke interessert i å drive videre på Odderøya. Hele konseptet er bygget opp rundt den fantastiske rammen som Bystranda utgjør, sier festivalsjef Heine Strømme til fvn.no.

Vedtar innstilling

Torsdag tar byutviklingsstyret stilling til om det i framtiden skal kunne serveres alkohol på Bystranda slik det ble tillatt under det lukkede arrangementet Palmesus i slutten av juli i år. Parkvesenet, som har utarbeidet innstillingen, foreslår at det kun tillates et betalingsarrangement på Bystranda hvert år, men at det ikke tillates alkoholservering.

Fvn.no har allerede sjekket med Høyre, Krf og Aps representanter i byutviklingsstyret. Partiene har flertall i styret og kommer til å gå inn for prinsippvedtaket.

— Det er veldig trist. Vi opplever at kommunen tar og gir med samme hånd. Vi fikk støtte fra kulturstyret, mens andre i kommunen er fulltidskritikere, sier festivalsjefen.

Da det ble gitt tillatelser til å arrangere Palmesus 09 var det en betingelse at arrangementet var et prøveprosjekt, og at festivalen skulle evalueres.

En rekke brudd

Samtlige høringsinstanser uttaler seg negativt om festivalen i evalueringen:

*** Flere brudd på skjenkebestemmelsene:**

— Ulovlig alkoholreklame på Vip-område

— Minst 20 mindreårige inne på festivalområdet

— Flere overstadige berusede

— Arrangementet var ute av kontroll pga. manglende vakthold

  • Forebyggingsteamet i kommunen mener det er betenkelig at byens unge fratas en rusfri arena fire dager midt på sommeren.

  • Parkvesenet mener det er problematisk å bruke byens viktigste turist- og ungdomsanlegg til lukkede arrangement.

5000: Ifølge arrangørene av Palmesus 09 var det omkring 5000 personer innom strandfestivalen. Foto: Kristin Ellefsen

Foreslår Odderøya

I innstillingen som byutviklingsstyret går inn for, foreslås Odden og Bendiksbukta på Odderøya som riktig arena for lukkede arrangement med alkoholservering.— Bendiksbukta er fin den, men poenget med Palmesus er å bygge det rundt Bystranda som er unik i Norge. På Odderøya har man ikke dusj og toalettfasiliteter som kreves til et strandarrangement. I tillegg ønsker vi ikke å bli assosiert med de negative arrangementene som har strandet på Odderøya de siste årene, sier Strømme og sikter til Quartfestivalen.

Festivallederen erkjenner at festivalen hadde flere oppstartsproblemer knyttet til blant annet servering. Han mener samtidig at mange har en grunnleggende negativ holdning til åpne kulturarrangement i sentrum av Kristiansand.

— Det er jo bare å se på hvordan Kick har kjempet med sine støyproblemer. Det er helt tydelig sterke krefter i denne byen som ønsker å kjempe mot kulturinitiativ i sentrum, sier Strømme.

- Har ikke innfridd

Nestleder i byutviklingsstyret, Hans Otto Lund (H), viser til at Palmesus var et prøveprosjekt og at arrangørene ikke innfridde.

— Det er prisverdig at noen ønsker å skape noe nytt og spennende, men erfaringen fra dette arrangementet viser at de ikke har innfridd. Da må de ta konsekvensen av det. Evalueringen er ubetinget negativ, sier Lund.

Aase G. Paulsen (Ap) er av samme oppfatning, og mener det er spesielt problematisk å stenge av Bystranda for byens borgere i fire dager.

Torsdag formiddag vedtok byutviklingsstyret med 7 mot 2 stemmer at det ikke skal tillates skjenking på Bystranda. Saken skal videre til formannskapet 11. november.