Fremdeles er det flest ledige i bygg- og anlegg på Sørlandet. NAV sier næringen trenger flere stor-prosjekter. Foto: Reidar Kollstad

Lund kan ikke opplyse hvilke bedrifter det er snakk om, men NAV er blitt orientert av ledelsen i bedriftene for ikke lenge siden.

Avdelingsdirektør i NAV Vest-Agder, Per Lund, varsler økt ledighet i 2015. Han kaller neste år for et brytningsår. Foto: Nav

— Det kommer 200 oppsigelser og permitteringer like over nyttår. Så er spørsmålet om dette er en begynnelsen på noe, sier Lund til Fædrelandsvennen.- I Rogaland øker ledigheten betydelig. Lyspunktet er at de som mister jobben i oljeindustrien erfaringsmessig fort får nytt arbeid, sier Lund.

Les også:

Les også:

Sjeldent spennende

Den erfarne Nav-direktøren har sjelden vært så spent ved et årsskifte. På den ene siden faller kronekursen, som bedrer konkurranseevnen for prosessindustrien og eksportbedriftene. På den andre siden har man oljeprisfallet og fallet i oljeinvesteringer.

— 2015 blir et brytningsår. Det er vanskelig å vite, men vi regner med gradvis økende ledighet utover neste år. Det kan gå både bedre og verre, sier Lund.

For øyeblikket er det 2,9 prosent ledige i Vest-Agder og 3,5 prosent ledige i Kristiansand. Lund kalkulerer med at hele fylket vil nå Kristiansands nivå i løpet av året. Agder har høyere ledighet enn resten av landet. Landstallet er 2,7 prosent.

Det er for tiden 1582 ledige i Kristiansand, flere enn på mange år. I hele vest-Agder er det 2684 ledige.

Trenger veiprosjekt

Fremdeles er det innenfor bygg- og anlegg vi har høyest bransjeledighet i Vest-Agder.

— Vi har håp om noen store veiprosjekter. På lengre sikt kommer fengsel og det er en del leilighetsprosjekter. Bygg og anlegg trenger en kraftig økning i oppdragsmengden, sier Lund.

I Aust-Agder er ledigheten høyere enn i vest. 3,3 prosent, eller 1911, av austegdene er ledige. Dette er færre enn på samme tid i fjor, men 97 flere enn før en måned siden.

Tråere i sør

Det er rundt ti prosent færre ledige stillinger i Vest-Agder enn på samme tid i fjor. I Aust-Agder er det sju prosent færre ledige stillinger. På landsbasis er det to prosent flere ledige stillinger. Det går altså tråere på Sørlandet enn i resten av landet.