- Det har vært betydelig tøffere det siste året. Vi tror markedet vil flate ut og er ikke særlig ambisiøse for de neste kvartalene, sier konsernsjef i Norges største bemanningsbyrå Adecco, Anders Øwre-Johnsen.

Han legger ikke skjul på at det er trangere tider i bransjen som lever av å tilby næringslivet med arbeidskraft.

- Dette henger nok sammen med at farten i norsk økonomi har gått noe ned. Dette merkes også inn i det nye året, sier Øwre-Johnsen.

Når arbeidsledigheten går opp, går etterspørselen etter vikarer ned. Når arbeidsledigheten går ned, øker etterspørselen også etter mer midlertidig arbeidskraft. Utviklingen i bemanningsbransjen kan slik fungere som et barometer som viser hvilken vei arbeidslivet som helhet går. Nå tyder mye på en nedkjøling.

Tregere

Nye tall fra NHO Service bekrefter at vikarbruken i norsk næringsliv går ned. Målt som antall solgte timer ble bruken av vikarer redusert med 4,8 prosent i årets første kvartal målt mot samme kvartal i fjor. Dette er det femte kvartalet på rad hvor bruken av vikarer i Norge går ned, målt mot samme kvartal året før. I fjorårets siste kvartal var nedgangen enda større på 6,8 prosent. I handelen er fallet på over 30 prosent.

- I tøffere tider er vikarer og innleid arbeidskraft gjerne det første det kuttes i. Vi ser at dette skjer nå, sier Even Hagelien, fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service.Han vil ikke bruke ordet krise og sier fallet var betraktelig større under finanskrisen. Men lystig er det heller ikke.

- Det går definitivt tregere. Vi regner ikke med at 2014 blir noe bedre enn 2013, sier han.

Innføringen av vikardirektivet førte til en prisøkning som bidro til å dempe etterspørselen etter vikarer. Denne effekten var imidlertid ifølge Hagelien tatt ut før første kvartal i fjor. Nedgangen som avdekkes i de nye tallene har dermed andre årsaker.

- Mye dårligere

Da finansminister Siv Jensen i forrige uke la frem det reviderte budsjettet, var det også med varsel om mulig tråere tider i norsk økonomi.

Prognosene for vekst i norsk økonomi justeres ned, mens arbeidsledigheten ventes å øke noe.

Den siste arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå viste en arbeidsledighet i Norge på 3,6 prosent for første kvartal i 2014. Finansdepartementet venter at denne stiger til et gjennomsnitt for 2014 på 3,7 prosent.

I DNB Markets tror de ledigheten i Norge vil stige til 4,1 prosent neste år og videre til 4,2 prosent i 2016.

- Norsk økonomi er inne i en svakere periode og det er særlig olje og bygg og anlegg som merker dette nå. Samtidig er det overraskende god vekst i sysselsettingen, altså antall mennesker som er i jobb, sier sjeføkonom Øystein Dørum.Bakgrunnstallene fra bemanningsbransjen viser at nedgangen er stor i de mest konkurranseutsatte sektorene. Både i bygg og anlegg, industri og transportnæringen er nedgangen rundt ti prosent.

Vekst i Nord-Norge

- Disse tallene fra bemanningsbransjen er svakere enn jeg ville ha tippet på, og mye dårligere enn en del andre tall. Bildet er ikke

helt entydig, sier Dørum.

Innen utdanning har vikarbruken imidlertid gått opp med 13,4 prosent.

- Nedgangen er størst i de mest konjunkturutsatte sektorene. Utdanning er uberørt av dette. Her er det et stort og varig behov for folk, sier Hagelien.

Det har vært en markert nedgang i de største markedene, Oslo og Rogaland. Det samme er tilfelle for industrifylkene Østfold og Telemark. Samtlige fylker i Nord-Norge opplever imidlertid sterk vekst.

- Den sterke veksten i Nord-Norge er påfallende. De har hengt litt etter, men de kommer etter nå. Det skjer tydelig mye positiv næringsutvikling der, sier Hagelien.